Gjøvik (tettsted)

Gjøvik. Tallene på kartet viser til: 1) Gjøvik kirke. 2) Jernbanestasjon og Gjøvik Skysstasjon. 3) Folkeuniversitetet i Oppland. 4) Skibladnerhuset. 5) Mølla Galleri, Gjøvik Glassverk. 6) Sykehus. 7) Skoler. 8) Eiktunet kulturhistoriske museum. 9) Alpinbakke. 10) Høgskolen i Gjøvik, BI.

Artikkelstart

Gjøvik er et tettsted i Gjøvik kommune i Innlandet. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 12,8 km², og har 20 500 innbyggere (2020). Gjøvik er det tredje mest folkerike tettstedet i Innlandet.

Faktaboks

Innbyggertall
20 500 (SSB, 2020)
Landareal
12,8 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
1511 Gjøvik

Gjøvik er administrasjonssenter i Gjøvik kommune. Byen er Innland fylkes nest største, og ligger lokalisert der Hunnselva renner ut i Mjøsa, om lag 120 kilometer nord for Oslo.

Gjøvik ble kjøpstad i 1861 og er tradisjonelt en industriby. Store industribedrifter som Mustad og Hunton har vokst opp langs Hunnselva. Gjøvik fikk jernbaneforbindelse med Oslo i 1902, da Gjøvikbanen ble åpnet. Banen er fortsatt i drift, men er den minst trafikkerte jernbanestrekningen i Norge.

I Fjellhallen på Gjøvik ble det i 1994 spilt ishockeykamper under de Olympiske vinterlekene som ble arrangert på Lillehammer. Gjøvik Olympiske Fjellhall er for øvrig verdens største hall bygget inn i et fjell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg