Faktaboks

Etymologi

dativ av norrønt *Eini, opprinnelig navn på Einavatnet, av trenavnet 'einer'

Innbyggertall
705 (SSB, 2023)
Landareal
0,7 km²
Tettstedsnummer
1644 Eina
Eina
Eina. Det er rike jordbruksområder på begge sider av Einavatnet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Eina er et tettsted i Vestre Toten kommune i Innlandet. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,7 km², og har 705 innbyggere (2023).

Eina ligger i nordenden av Einavatnet, lengst sør i kommunen. Eina var tidligere et kommunikasjonsknutepunkt, ved at Valdresbanen her tar av fra Gjøvikbanen.

Eina er også navnet på hele bygda omkring Einavatnet, med 1490 innbyggere (2024), et eget sokn i Vestre Toten. Eina kirke er ei langkirke i tre, oppført i 1890 etter typetegning av Jacob Nordan. Skifrige og kalkrike bergarter på begge sider av Einavatnet har skapt fruktbar jord som er godt oppdyrket. Her er blant annet betydelig korndyrking opp til 500 meter over havet.

Eina var tidligere egen kommune, opprettet i 1908 ved utskillelse fra Vestre Toten kommune. I 1964 ble Eina igjen slått sammen med Vestre Toten. Eina hadde ved sammenslåingen et areal på 104 km2.

Kart

Eina
Eina
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg