United Nations Truce Supervision Organization

UNTSO, Forente nasjoner (FN)s observatørkorps i Midtøsten. Korpset ble etablert i 1948 etter utbruddet av den første arabisk-israelske krig

UNTSO var den første av FNs fredsbevarende styrker og ble satt inn etter utbruddet av den første arabisk-israelske krig i 1948. FNs sikkerhetsråd opprettet i mai 1948 en våpenhvilekommisjon som ba rådet om å sende militære observatører for å bistå seg og den utsendte FN-mekler Folke Bernadotte (etterfulgt av Ralph Bunche). Etter først å ha sendt medlemmer av FNs sikkerhetsavdeling ankom de første observatørene 11.–14. juni 1948. De kom fra de tre medlemslandene av våpenhvilekommisjonen, Belgia, Frankrike og USA; i tillegg kom en gruppe på fem svenske offiserer. En rekke andre land kom senere til som bidragsytere, deriblant Norge (fra 1956).

Observatørene var, og har forblitt, ubevæpnede, og hadde som sin oppgave å bistå våpenhvilekommisjonen, og etter hvert observere og rapportere brudd på våpenhvilen mellom Israel og de fire arabiske nabolandene (Egypt, Jordan, Libanon og Syria), og opptre som mellommenn mellom partene. Denne grunnleggende oppgaven har vedvart, men har i noen grad endret karakter i tråd med de skiftende forhold i regionen – blant annet i lys av de nye arabisk-israelske krigene i 1956, 1967 og 1973, samt Israels krigføring i Libanon, med invasjoner i 1978, 1982 og 2006. Under invasjonen i 2006 ble fire UNTSO-offiserer drept da det israelske forsvaret beskjøt en FN-posisjon i Sør-Libanon.

UNTSO har fortsatt å ha stasjoner med observatører i Egypt (Ismailia), Israel (Tiberias), Libanon (Beirut, Naqoura) og Syria (Damaskus, Golan), med fast bemannede observasjonsposter i Sør-Libanon og på Golan. UNTSO hadde fra starten et midlertidig hovedkvarter i Kairo, deretter i Haifa; fra oktober 1948 er hovedkvarteret i Government House i Jerusalem.

En hovedoppgave i senere år har vært å bistå FN-styrkene UNIFIL (Libanon) og UNDOF (Syria). Ved siden av sitt egentlige oppdrag, har UNTSO ved flere anledninger bistått ved opprettelsen av andre fredsbevarende operasjoner, inkludert de fredsbevarende styrkene UNEF (Egypt og Gaza), UNIFIL (Libanon), UNDOF (Syria) og UNIIMOG (Irak/Iran).

Den militære styrken besto medio 2017 av 150 observatører fra 26 land, derunder Norge.

Øverstkommanderende fra 2017 er generalmajor Kristin Lund fra Norge.

Norge har fire ganger bekledd posisjonen som UNTSOs øverste sjef (Chief of Staff): Generalløytnantene Odd Bull (1963–1970) og Martin Vadset (1987–1990), og generalmajorene Robert Mood (2009–2011) og Kristin Lund (2017–).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.