Martin Vadset

Faktaboks

Martin Vadset

Martin Olav Vadset

Født
22. november 1930, Skodje
Død
1. mai 2018, Oslo
Martin Vadset var en norsk offiser, og ledet en rekke FN-oppdrag. Her er han avbildet i 1986.
Forsvaret.

Martin Vadset var en norsk offiser. Han var generalløytnant og hadde en rekke viktige posisjoner i FN.

Nasjonal karriere

Vadset startet sin karriere i Forsvaret på befalskolen i 1948, og tok det påfølgende pliktåret i Hans Majestets Kongens Garde. Fra 1952 til 1954 studerte Vadset ved Krigsskolen. Etter et opphold ved Brigaden i Nord-Norge var han så ved Stabsskolen fra 1961 til 1962. Han tok også det britiske Staff College før han i 1973 returnerte til Brigaden i Nord-Norge, denne gangen som stabssjef.

Vadsets neste post var sjef for Brigade Sør, ved Infanteriregiment Nr. 4. Deretter fulgte hans første utenlandsoppdrag, som nestkommanderende og stabssjef ved FN-styrkene i Libanon. Vadset ble så stabssjef i Hærstaben før han overtok som kommandør for landstridskreftene i Nord-Norge, som både var en NATO-stilling og en nasjonal stilling. Det var under hans kommando at 16 soldater mistet livet i et snøskred i Vassdalen under en øvelse i 1986.

FN-tjeneste

Vadset ble i 1987 hentet til å lede United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO), som er FNs våpenhvilekommisjon i Midtøsten. Han fortsatte i FN-tjeneste og ledet FN-delegasjonen som la til rette for og planla styrken som ville overvåke våpenhvilen mellom Iran og Irak etter den første Golfkrigen. Videre ble Vadset bedt om å være med på etableringen av FN-oppdrag i Namibia og Kambodsja. Han fortsatte i FN-tjeneste til pensjonsalder i 1990. Etter dette var han også utsending for OSSE til Nagorno-Karabakh i Kaukasus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg