United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) er FNs fredsbevarende styrke på Golanhøydene. Styrken ble etablert i 1974 med oppgave å overvåke en buffersone mellom Israel og Syria.

Bakgrunn

UNDOF ble satt inn som et ledd i stabiliseringen av den spente situasjonen på Golan etter Israels okkupasjon av det syriske territoriet etter den fjerde arabisk-israelske krigen (Oktoberkrigen) i 1973.

Etter diplomatisk inngripen fra USA ble en avtale om tilbaketrekking mellom israelske og syriske styrker inngått 31. mai 1974, og samme dag vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon nr. 350, som opprettet UNDOF. Avtalen etablerte et separasjonsområde der partene ikke tillates militær tilstedeværelse, så vel som to soner med begrensninger på anledningen til å utplassere styrker. Avtalen er siden opprettholdt, og området overvåket av UNDOF, med partenes løpende samarbeid.

Utvikling

Situasjonen på Golan har siden innsettingen av UNDOF vært stabil og stille, fram til en ny situasjon oppsto som følge av krigen i Syria, fra 2011. Denne førte til økt militær aktivitet også ved – og til dels innenfor – FN-styrkens operasjonsområde. Det kom også til flere hendelser hvor FN-poster ble beskutt og FN-eiendom ble ødelagt; FN-soldater ble ved enkelte tilfeller kidnappet. Krenkinger av FN-styrken har skjedd av flere aktører, både på regjeringssiden og av motstandsgrupper.

Den forverrede sikkerhetssituasjonen medførte at flere land trakk sine styrker ut av UNDOF fra 2013; blant disse var Canada, Japan, Kroatia og Østerrike våren 2013. En styrke fra Nepal ble overført fra UNIFIL i Libanon, som en delvis erstatning. De nordiske land ble forespurt av FN om å stille et styrkebidrag til erstatning for det østerrikske. Norge takket nei, begrunnet med kapasitetsmangel.

UNDOF er utgruppert i området som skiller partene, med hovedkvarter i Camp Faouar og et kontor i Damaskus. Styrken bemanner to leirer og en rekke posisjoner, og utfører normalt løpende patruljering og observasjon – så vel som minerydding. UNDOF støttes av observatører fra United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO), og bistår selv Røde Kors med organisering av postleveranser og personferdsel i det kontrollerte området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg