Faktaboks

Kristin Lund
Født
16. mai 1958
Generalmajor Kristin Lund
.
Lisens: CC BY 2.0

Kristin Lund er en norsk offiser i Hæren med generalmajors grad. Hun har sammensatt operativ tjeneste, særlig fra fredbevarende operasjoner.

I 2009 ble hun den første kvinne med generals grad i Forsvaret, som sjef for Heimevernet; i 2014 den første kvinne som militær sjef for en FN-operasjon, da hun ble utnevnt som sjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros (UNFICYP). Deretter ble hun i 2017 den tredje norske offiser som har ledet to FN-operasjoner, da hun ble sjef for FNs observatørstyrke i Midtøsten (UNTSO), en stilling hun hadde til oktober 2019.

Utdanning og karriere

Lund har militær utdanning fra Befalsskolen for Hærens Transportkorps og Intendantur (1980), Krigsskolen (1983), Hærens stabsskole I og II (1996 og 2000), Forsvarets Høyskole (2004) og US Army War College (2007).

Hun har bred tjenestebakgrunn fra det norske forsvaret og fra internasjonale fredsoperasjoner, så vel som fra sentrale stabsstillinger. I 2009–2013 var hun øverste sjef for Heimevernet (Generalinspektør for Heimevernet, GIHV), med grad av generalmajor. I 2013–2014 var Lund Forsvarets veteraninspektør. Hun har også vært leder for NATOs kvinnekomité.

Operativ erfaring

UNFICYP.
Generalmajor Kristin Lund var styrkesjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros, UNFICYP, 2014–2016.
Av .

Lund har omfattende internasjonal tjeneste, fra UNIFIL i Libanon, Operation Desert Storm i Saudi-Arabia under Golfkrigen, UNPROFOR på Balkan og ISAF i Afghanistan.

I mai 2014 ble hun av FNs generalsekretær utnevnt til ny styrkesjef for FNs fredsstyrke på Kypros (UNFICYP), en stilling hun tiltrådte i august samme år. Lund ble dermed den første kvinnelige styrkesjef i FNs historie. Hun avsluttet dette oppdraget i juli 2016.

I oktober 2017 ble hun av FNs generalsekretær utnevnt til ny styrkesjef for FNs observatørstyrke i Midtøsten: United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Denne stillingen hadde hun i to år, til oktober 2019. Lund var UNTSOs første kvinnelige sjef, og den fjerde norske offiser til å bekle denne stillingen. Hun er også den tredje norske offiser som har ledet to FN-operasjoner (de to andre er Odd Bull og Robert Mood, som begge også ledet UNTSO).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg