Kristin Lund

Faktaboks

Kristin Lund
Født
16. mai 1958
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kristin Lund er en norsk hæroffiser med sammensatt operativ tjeneste, særlig fra fredbevarende operasjoner.

I 2009 ble hun den første kvinne med generals grad i Forsvaret, som sjef for Heimevernet; i 2014 den første kvinne som militær sjef for en FN-operasjon, da hun ble utnevnt som sjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros (UNFICYP). Deretter ble hun i 2017 den tredje norske offiser som har ledet to FN-operasjoner, da hun ble sjef for FNs observatørstyrke i Midtøsten (UNTSO), en stilling hun hadde til oktober 2019.

Utdanning og karriere

Lund har militær utdanning fra Befalsskolen for Hærens Transportkorps og Intendantur (1980), Krigsskolen (1983), Hærens stabsskole I og II (1996 og 2000), Forsvarets Høyskole (2004) og US Army War College (2007).

Hun har bred tjenestebakgrunn fra det norske forsvaret og fra internasjonale fredsoperasjoner, så vel som fra sentrale stabsstillinger. I 2009–2013 var hun øverste sjef for Heimevernet (Generalinspektør for Heimevernet, GIHV), med grad av generalmajor. I 2013–2014 var Lund Forsvarets veteraninspektør. Hun har også vært leder for NATOs kvinnekomité.

Operativ erfaring

Generalmajor Kristin Lund var styrkesjef for FNs fredsbevarende styrke på Kypros, UNFICYP, 2014–2016.
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

General Lund har omfattende internasjonal tjeneste, fra UNIFIL i Libanon, Operation Desert Storm i Saudi-Arabia under Golfkrigen, UNPROFOR på Balkan og ISAF i Afghanistan.

I mai 2014 ble hun av FNs generalsekretær utnevnt til ny styrkesjef for FNs fredsstyrke på Kypros (UNFICYP), en stilling hun tiltrådte i august samme år. Lund ble dermed den første kvinnelige styrkesjef i FNs historie. Hun avsluttet dette oppdraget i juli 2016.

I oktober 2017 ble hun av FNs generalsekretær utnevnt til ny styrkesjef for FNs observatørstyrke i Midtøsten: United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Denne stillingen hadde hun i to år, til oktober 2019. Lund var UNTSOs første kvinnelige sjef, og den fjerde norske offiser til å bekle denne stillingen. Hun er også den tredje norske offiser som har ledet to FN-operasjoner (de to andre er Odd Bull og Robert Mood, som begge også ledet UNTSO).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg