Unge Venstre

Logo
Av .
Fra Unge Venstres sommerleir i 2012, daværede leder Sveinung Rotevatn med leirdeltaker. Foto: Unge Venstre (via Flickr), gjengitt med tillatelse.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Unge Venstre er partiet Venstres ungdomsorganisasjon, men er en selvstendig og uavhengig organisasjon som periodevis har stått i sterk opposisjon til moderpartiets politikk. Det formelle navnet er Norges Unge Venstre (NUV), og organisasjonen ble stiftet i 1909.

Faktaboks

Også kjent som
egentlig Norges Unge Venstre

Sondre Hansmark Persen fra Askøy etterfulgte høsten 2017 Tord Hustveit fra Akershus som leder.

Unge Venstres ideologi er liberalismen, kombinert med radikale holdninger i en rekke konkrete saker. Det går som en rød tråd gjennom Unge Venstres politikk at ethvert enkeltindivid skal ha en grunnleggende rett til å bestemme over sitt eget liv.

«Et liberalt samfunn er alltid i forandring, og liberalere vil alltid se med kritiske øyne på det bestående og se etter nye, radikale løsninger», er et utsagn Unge Venstre bruker om seg selv.

Radikale standpunkter

Unge Venstre har siden starten markert seg med radikale standpunkter. Det gjelder ikke minst i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Under den kalde krigen sto avspenning og nedrustning høyt på dagsorden. Unge Venstre var lenge for norsk NATO-medlemskap, men gikk i 1968 inn for å melde Norge ut. Unge Venstre har siden den gang igjen snudd og er i dag en pro-NATO organisasjon. På samme måte var ungdomsorganisasjonen til å begynne med tilhenger av norsk EEC-medlemskap, men rundt 1970 ble standpunktet det motsatte. Foran folkeavstemningen i 1972 var Unge Venstre i likhet med de fleste politiske ungdomsorganisasjonene aktiv på nei-siden. Under Vietnamkrigen var Unge Venstre sterkt kritisk til USAs krigføring og kom da i opposisjon til Venstres stortingsgruppe.

I årene fram mot Venstres splittelse i 1972 var Dagbladet Unge Venstres viktigste allierte. I mange saker har ungdomsorganisasjonen etter mye kamp likevel fått gjennomslag i Venstre for sine standpunkter, ikke minst i miljø- og verdispørsmål. I nyere tid gjelder det blant annet i synet på homofiles rettigheter. Etter at Venstre i 2018 ble en del av Solberg-regjeringen kunne Unge Venstre blant annet innkassere seier i to av organisasjonens hjertesaker: pelsdyrnæringen ble forbudt, og regjeringen gikk inn for å avskaffe straff for å kjøpe visse mildere narkotiske stoffer til eget bruk.

I motsetning til de fleste andre ungdomsorganisasjonene snudde Unge Venstre fra nei til ja i EU-spørsmålet ved inngangen til 2000-tallet og argumenterte for fullt norsk medlemskap.

Unge Venstre går ellers inn for å avskaffe den militære verneplikten, innføre republikk, øke innvandringen og åpne for mer frihandel. I senere tid har økt personvern vært en av de viktige sakene.

Regjeringssamarbeid

Foran stortingsvalget 2013 gikk Unge Venstre inn for at moderpartiet skulle bidra til et regjeringsskifte. Men i likhet med Venstre var ungdomsorganisasjonen kritisk til å delta i regjering sammen med Fremskrittspartiet. Etter stortingsvalget i 2017 var Unge Venstre aktiv pådriver for at Venstre skulle bli en del av Solberg-regjeringen, selv om Kristelig Folkeparti vedtok å stå utenfor. Venstre gikk i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet i januar 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Michelsen, Lars-Henrik Paarup og Melby, Guri (red.): Demokratiets avantgarde. Norges Unge Venstre 1909–2009, 2008.
  • Garvik, Olav: Da Venstre sprakk, 1982

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg