Faktaboks

Unge Venstre
Offisielt navn
NORGES UNGE VENSTRE
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Enok Grova
Styreleder
Ane Breivik
Logo
Unge Venstres logo.
Logo
Av .
Unge Venstres sommerleir i 2012
Fra Unge Venstres sommerleir i 2012, daværede leder Sveinung Rotevatn med leirdeltaker.
Av .

Unge Venstre er partiet Venstres ungdomsorganisasjon, men er en selvstendig og uavhengig organisasjon som periodevis har stått i sterk opposisjon til moderpartiets politikk. Det formelle navnet er Norges Unge Venstre (NUV), og organisasjonen ble stiftet i 1909.

Ane Breivik fra Bærum etterfulgte høsten 2021 Sondre Hansmark Persen fra Askøy som leder.

Unge Venstres ideologi er liberalismen, kombinert med radikale holdninger i en rekke konkrete saker. Det går som en rød tråd gjennom Unge Venstres politikk at ethvert enkeltindivid skal ha en grunnleggende rett til å bestemme over sitt eget liv.

«Et liberalt samfunn er alltid i forandring, og liberalere vil alltid se med kritiske øyne på det bestående og se etter nye, radikale løsninger», er et utsagn Unge Venstre bruker om seg selv.

Radikale standpunkter

Unge Venstre har siden starten markert seg med radikale standpunkter. Det gjelder ikke minst i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Under den kalde krigen sto avspenning og nedrustning høyt på dagsorden. Unge Venstre var lenge for norsk NATO-medlemskap, men gikk i 1968 inn for å melde Norge ut. Unge Venstre har siden den gang igjen snudd og er i dag en pro–NATO organisasjon. På samme måte var ungdomsorganisasjonen til å begynne med tilhenger av norsk EEC-medlemskap, men rundt 1970 ble standpunktet det motsatte. Foran folkeavstemningen i 1972 var Unge Venstre i likhet med de fleste politiske ungdomsorganisasjonene aktiv på nei-siden. Under Vietnamkrigen var Unge Venstre sterkt kritisk til USAs krigføring og kom da i opposisjon til Venstres stortingsgruppe.

I årene fram mot Venstres splittelse i 1972 var Dagbladet Unge Venstres viktigste allierte. I mange saker har ungdomsorganisasjonen etter mye kamp likevel fått gjennomslag i Venstre for sine standpunkter, ikke minst i miljø- og verdispørsmål. I nyere tid gjelder det blant annet i synet på homofiles rettigheter. Etter at Venstre i 2018 ble en del av Solberg–regjeringen kunne Unge Venstre blant annet innkassere seier i to av organisasjonens hjertesaker: pelsdyrnæringen ble forbudt, og regjeringen la frem rusreformen, som foreslo å avkriminalisere befatning med illegale rusmidler til eget bruk. Reformen fikk ikke flertall i Stortinget etter at flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte avviste forslaget.

I motsetning til de fleste andre ungdomsorganisasjonene snudde Unge Venstre fra nei til ja i EU–spørsmålet ved inngangen til 2000–tallet og argumenterte for fullt norsk medlemskap.

Unge Venstre går ellers inn for å bevare den militære verneplikten da de anser den som en avgjørende del av det liberale demokratiet. Ellers er ungdomspartiet tilhenger av å innføre republikk, øke innvandringen og åpne for mer frihandel. I senere tid har økt personvern vært en av de viktige sakene. Unge Venstre vil også avskaffe de kristne helligdagene, utenom søndagene, og begrunner det med at landet ikke lenger har en statskirke. Unge Venstre ønsker at helligdagene heller skal tas ut som ferie- eller fridager etter eget ønske.

Regjeringssamarbeid

Foran stortingsvalget 2013 gikk Unge Venstre inn for at moderpartiet skulle bidra til et regjeringsskifte. Men i likhet med Venstre var ungdomsorganisasjonen kritisk til å delta i regjering sammen med Fremskrittspartiet. Etter stortingsvalget i 2017 var Unge Venstre aktiv pådriver for at Venstre skulle bli en del av Solberg-regjeringen, selv om Kristelig Folkeparti vedtok å stå utenfor. Venstre gikk i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet i januar 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Michelsen, Lars-Henrik Paarup og Melby, Guri (red.): Demokratiets avantgarde. Norges Unge Venstre 1909–2009, 2008.
  • Garvik, Olav: Da Venstre sprakk, 1982

Faktaboks

Unge Venstre
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg