Ungarske soldater
Ungarske soldater som patruljerer ved grensen til Serbia under migrantkrisen i 2015.
Av /Reuters/NTB Scanpix.
Gripen brukt av det ungarske flyvåpenet
.
Lisens: CC BY NC 2.0
An-26 brukt av det ungarske forsvaret
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Ungarn har vært medlem av NATO siden 1999. Landet har ingen verneplikt. De samlede styrketall for Ungarns væpnede styrker er 32 150 aktivt personell, med en reserve på 20 000. Ungarn brukte 2,99 milliarder dollar, 1,6 prosent av landets BNP, på forsvaret i 2022.

NATO har en flernasjonal kampgruppe i Ungarn (NATO Enhanced Vigilance Activities) i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina, som ved utgangen av 2022 bestod av 60 personell fra Kroatia, og 150 personell (ett infanterikompani) fra USA.

Hæren og flyvåpenet er ikke egne grener, men komponenter i en felles styrke. Ungarn har ingen marine.

Landkomponenten har et styrketall på 10 450 aktivt personell. Tyngre materiell omfatter 56 stridsvogner (44 T-72 og 12 Leopard 2), 121 stormpanservogner, to selvdrevet artilleri og 322 pansrede personellkjøretøy. Landkomponenten har i tillegg tungt artilleri, fire elvegående patruljebåter og tre elvegående minekrigsfartøy.

Luftkomponenten har et styrketall på 5750 aktivt personell. Materiell omfatter 14 kampfly av typen Gripen, fire transportfly, åtte treningsfly, og 30 helikoptre, hvorav åtte kamphelikoptre av typen Mi-24.

Operasjoner i utlandet

Ungarn deltok i 2022 i NATO-operasjonene i Irak (Operation Inherent Resolve) med 133 personell, Kosovo (KFOR) med 469 personell (ett infanterikompani) og Litauen (Baltic Air Policing) med 80 personell og fire kampfly. I tillegg deltok Ungarn i den EU-ledede operasjonen i Bosnia-Hercegovina (Operation Althea) med 192 personell (ett infanterikompani).

Ungarn deltok også med et mindre antall personell i NATO-operasjonen i Irak (NATO Mission Iraq), i FN-operasjonene på Kypros (UNFICYP), Libanon (UNIFIL) og Vest-Sahara (MINURSO), og EU-operasjonen i Mali (EUTM Mali)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg