European Union Training Mission Mali

European Union Training Mission Mali (EUTM); EUs militære treningsstyrke i Mali, opprettet 18. februar 2013 som følge av den væpnede konflikten med islamister i den nordlige delen av landet, operativ fra 2. april; hovedkvarter i Bamako, med treningssenter i Koulikoro utenfor hovedstaden.

Den multinasjonale styrkens oppgave er å trene og rådgi Malis nasjonale forsvar, for å sette dette bedre i stand til å sikre landets territorielle integritet. Den skal ikke selv delta direkte i militære operasjoner. Ambisjonen er at ca. 6000 maliske soldater skal trenes av EUTM i løpet av en periode på rundt 15 måneder.

Styrken består av inntil 250 instruktører støttet av om lag 200 soldater som bidrar til logistikk og sikkerhet. I utgangspunktet stilte sju EU-land personell til EUTM, herunder Finland og Sverige; Frankrike stilte styrkens sjef. I januar 2013 sendte Frankrike militære kampstyrker til Nord-Mali, i Opération Serval - som etterfølges av en vestafrikansk fredsstyrke, African-led International Support Mission to Mali (AFISMA).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.