European Union Training Mission Mali (EUTM) er EUs militære treningsstyrke i Mali, opprettet 18. februar 2013. Styrken ble opprettet som følge av den væpnede konflikten mellom landets myndigheter og islamister i den nordlige delen av landet, og var operativ fra 2. april. Oppdraget er forankret i vedtak i FNs sikkerhetsråd, herunder resolusjon nr. 2071 fra 2012.

Oppgave

Den multinasjonale styrkens oppgave er å trene og rådgi Malis nasjonale forsvar, for å sette dette bedre i stand til å sikre landets territorielle integritet. Den skal ikke selv delta direkte i militære operasjoner.

EUTM er én av flere flernasjonale militære styrker satt inn i Mali: I januar 2013 sendte Frankrike militære kampstyrker til Nord-Mali, i Opération Serval. Denne ble etterfulgt av en vestafrikansk fredsstyrke, African-led International Support Mission to Mali (AFISMA), som i 2013 ble erstattet av FN-styrken United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA).

Styrke

Styrken består av inntil 250 instruktører støttet av om lag 200 soldater som bidrar til logistikk og sikkerhet. I utgangspunktet stilte sju EU-land personell til EUTM, herunder Finland og Sverige; Frankrike bidro med styrkens sjef.

EUTM har hovedkvarter i Bamako, og treningssenter i Koulikoro utenfor hovedstaden.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg