European Union Training Mission Mali

European Union Training Mission Mali (EUTM) er EUs militære treningsstyrke i Mali, opprettet 18. februar 2013. Styrken ble opprettet som følge av den væpnede konflikten mellom landets myndigheter og islamister i den nordlige delen av landet, og var operativ fra 2. april. Oppdraget er forankret i vedtak i FNs sikkerhetsråd, herunder resolusjon nr. 2071 fra 2012.

Oppgave

Den multinasjonale styrkens oppgave er å trene og rådgi Malis nasjonale forsvar, for å sette dette bedre i stand til å sikre landets territorielle integritet. Den skal ikke selv delta direkte i militære operasjoner.

EUTM er én av flere flernasjonale militære styrker satt inn i Mali: I januar 2013 sendte Frankrike militære kampstyrker til Nord-Mali, i Opération Serval. Denne ble etterfulgt av en vestafrikansk fredsstyrke, African-led International Support Mission to Mali (AFISMA), som i 2013 ble erstattet av FN-styrken United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA).

Styrke

Styrken består av inntil 250 instruktører støttet av om lag 200 soldater som bidrar til logistikk og sikkerhet. I utgangspunktet stilte sju EU-land personell til EUTM, herunder Finland og Sverige; Frankrike bidro med styrkens sjef.

EUTM har hovedkvarter i Bamako, og treningssenter i Koulikoro utenfor hovedstaden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg