NATO Mission Iraq

Artikkelstart

NATO Mission Iraq (NMI) er en flernasjonal militær operasjon satt inn av NATO etter anmodning fra myndighetene i Irak, fra 2018.

NATO-styrken har en rådgivingsfunksjon, og har ikke stridende oppgaver. Det er en såkalt training mission, med oppgave å bidra til opplæring av styrker fra vertslandet, med hovedfokus på å forhindre at terrorgruppen Den islamske stat (IS) re-etablerer seg i Irak.

NATO behandlet på sitt toppmøte i 2018 en anmodning om slik bistand fra Iraks regjering, og NMI ble deretter etablert i Bagdad i oktober 2018.

Om lag fem hundre personer fra en rekke land, også utenfor NATO (blant dem Finland og Sverige), har bidratt til NMI. Den norske regjeringen besluttet i desember 2019 å bidra med rundt ti stabsoffiserer til NMI i 2020. Norge deltar også i Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak, samt fra Jordan.

Operasjonen bygger blant annet på erfaring fra tidligere NATO-innsats i Irak, framfor alt NATO Training Mission–Iraq (NTM–I) i perioden 2004–2011, der Norge også deltok.

Etter at USA angrep og drepte iranske og irakiske offiserer i Irak i januar 2020 ble aktiviteten lagt på is, i påvente av avklaring med irakiske myndigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg