T-72 brukt av den Georgiske hæren
/U.S. Army photo.

T-72 er en middelstung stridsvogn som ble utviklet og produsert i Sovjetunionen.

Historie

T-72 B3
.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

T-72 ble utviklet parallelt med T-64 som et billigere alternativ, og delte i utgangspunktet en del komponenter med denne. Den er en av de mest produserte, eksporterte og brukte stridsvognene i verden siden den ble begynt produsert i 1972. Den har også blitt produsert på lisens i India, Irak, Jugoslavia, Polen, Romania og Tsjekkoslovakia. Videreutviklede varianter ble produsert i Jugoslavia, og senere i Serbia og Kroatia, som M-84, i Polen som PT-91, og i Romania som TR-125.

T-72 har blitt brukt i en rekke konflikter, men har stort sett kommet til kort mot vestlige stridsvogner, blant annet i bruk med den syriske hæren mot israelske stridsvogner i Libanon i 1982 og av Irak under Golfkrigen i 1991.

Spesifikasjoner

M-84 brukt av den slovenske hæren
/U.S. Army National Guard photo.

Varianten T-72B er utrustet med en 125-millimeter kanon med automatisk ladesystem og normalt to mitraljøser. Stridsvognen er utstyrt med en dieselmotor med en ytelse på 828 hestekrefter.

  • Vekt: 46,5 tonn
  • Lengde: 6,95 meter (skrog)
  • Toppfart: 60 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 450 kilometer (600 kilometer med to 200-liters utvendige drivstofftanker)
  • Mannskap: 3

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg