T-72 - i bruk i den irakiske hæren.

U.S. Army photo. fri

T-72, middelstung stridsvogn utviklet og produsert i Sovjetunionen.

T-72 ble utviklet parallelt med T-64 som et billigere alternativ, og delte i utgangspunktet en del komponenter med denne. Den er en av de mest produserte, eksporterte og brukte stridsvognene i verden siden den ble begynt produsert i 1972. Den har og blitt produsert på lisens i India, Irak, Jugoslavia, Polen, Romania og Tsjekkoslovakia. Videreutviklede varianter ble produsert i Jugoslavia, senere i Serbia og Kroatia, som M-84, i Polen som PT-91, og i Romania som TR-125.

T-72 har blitt brukt i en rekke konflikter, men har stort sett kommet til kort mot vestlige stridsvogner, blant annet i bruk med den syriske hæren mot israelske stridsvogner i Libanon i 1982 og av Irak under Golfkrigen i 1991.

Den siste hovedvarianten T-72B, som ble tatt i bruk fra 1985, har et mannskap på tre, er utstyrt med en dieselmotor med en ytelse på 828 hk, og er utrustet med en 125 mm kanon med automatisk ladesystem og normalt to mitraljøser. Vekt 46,5 tonn, lengde 6,95 m (skrog), toppfart 60 km/t, rekkevidde 450 km (600 km med to 200-liters utvendige drivstofftanker).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.