Alberta, provins i Canada, mellom British Columbia i vest og Saskatchewan i øst; grenser til USA i sør og til Northwest Territories i nord; 661 848 km2 (landareal: 642 317 km2) med 3 632 500 innb. (beregnet 1. januar 2009). Hovedstad: Edmonton.

Navnet er etter dronning Victorias fjerde datter, prinsesse Louise Caroline Alberta.

Den sørøstlige delen av Alberta tilhører det nordamerikanske sletteområdet og består av et fruktbart og åpent gressland (prærie). Den nordlige delen dekkes av store barskoger. Grensen mot sørvest dannes av Rocky Mountains. Her finnes flere topper over 3000 moh., blant annet. Mount Columbia (3747 moh.), og Mount Alberta (3620 moh.). Store deler av Rocky Mountains' østskråninger er fredet som nasjonalparker (Jasper, Banff). I sørøst, ca. 100 km nord for Medicine Hat, ligger Dinosaur Provincial Park med dinosaur-fossiler som er ca. 75 millioner år gamle. Parken står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Den etniske sammensetning er variert. 27 % regner sitt opphav som helt eller delvis kanadisk (2001). Deretter følger engelsk, tysk, skotsk og irsk. 10 % har øst- eller sør-asiatisk opprinnelse. Andelen som identifiserer seg som urinnvånere er 5,8 % (97 300 nordamerikanske indianere og 85 500 mestiser, 2006). 4 % regner sitt opphav som helt eller delvis norsk hvorav 15 100 regner seg som helt norske. Befolkningen er siden 1990 i rask vekst grunnet tilflytting fra andre deler av Canada. Provinsen er likevel fremdeles svært tynt befolket. Største byer er Calgary og Edmonton, som til sammen danner den såkalte Calgary-Edmonton-korridoren med 72 % av Albertas befolkning; en av Canadas raskest voksende byregioner.

Alberta har store naturressurser, og har opplevd sterk økonomisk vekst siden 1990. Provinsen står for størstedelen av Canadas havre- og byggproduksjon, og er nest størst i hveteproduksjon. Alberta er også størst med hensyn til storfe- og sauehold. De store skogene gir utgangspunkt for en betydelig trevareindustri. Størst økonomisk betydning har imidlertid olje og naturgass. Siden de første funnene av olje i 1947 har provinsen opplevd en sterk økonomisk vekst. Alberta står for størstedelen av Canadas petroleumsproduksjon, og halvparten av kullproduksjonen. I nord finnes store forekomster av oljesand, som ikke er fullt utnyttet. Industrien domineres av nærings- og nytelsesmiddelproduksjon, petroleumsraffinering, metall-, tre- og kjemisk industri. Nyere vekstindustri er innen informasjonsteknologi med blant annet stor produksjon av telekommunikasjonsutstyr.

Den sørlige delen av Alberta tilhørte Rupert's Land, som i 1670 ble gitt til Hudson's Bay Company. Handelsstasjoner ble etablert i området fra 1783. Rupert's Land ble 1869 slått sammen med North Western Territories under navnet Northwest Territories. Etter at området kom inn under Canada, økte den europeiske koloniseringen sterkt. I 1901 hadde Alberta bare 73 000 innbyggere. Området fikk status som provins 1905.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.