Styracosaurus

Modell av ceratopsiden Styracosaurus fra Bałtow Jurassic Park, Bałtów, Polen.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Styracosaurus var en planteetende dinosaur som levde i dagens Nord-Amerika sent i krittperioden, for omtrent 75 millioner år siden.

Faktaboks

Uttale
styrakos'aurus
Etymologi
gresk styrax ‘spissen av et spyd’, og sauros ‘øgle’

Beskrivelse

Styracosaurus hadde et karakteristisk hode med et langt, rett nesehorn, små humper over øynene og tre par lange pigger langs kanten av et stort nakkeskjold. Nakkeskjoldet bestod av et forstørret issebein med to store åpninger, som var dekket av hud og annet bløtvev da dyret levde. Den kunne bli 5,5 meter lang og veide omtrent 3 tonn. Kroppen var relativt kort og kompakt.

Som andre ceratopsider hadde den et kraftig batteri med kinntenner som kunne klippe opp maten. Fronten av kjeven var dekket av et papegøyeliknende nebb. Dette tyder på at den levde av å ganske nøyaktig plukke blader og plantedeler, i motsetning til andenebbøglene (ornithopodene), som hadde en bred horndekket kjevefront som passet bedre til å «gressklippe» planter.

Systematikk

Styracosaurus er en slekt i underfamilien Centrosaurinae i gruppen Ceratopsia, i ordenen Ornithischia. Styracosaurus inneholder muligens to arter (S. albertensis og S. parksi). Den er funnet i Dinosaur Park-formasjonen i Alberta, Canada. I tilsvarende lag i Montana, USA er det funnet et ganske likt fossil, men den er senere gitt et eget slektsnavn (Rubeosaurus). Unge individer som kan tilhøre Styracosaurus, ble på et tidspunkt beskrevet under navnet Brachyceratops.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg