Colorado er en folkegruppe i det nordvestlige Ecuador som språklig er tilknyttet barbacoa-familien innenfor makro-chibcha phylum.

Faktaboks

Uttale
colorˈado
Etymologi
spansk ‘farget, rødfarget’

Colorado og cayapa er de siste gjenlevende stammene i den vestlige tropiske delen av Ecuador. Navnet henger sammen med skikken å male kropp og ansikt med rød farge fra achiote-planten som magisk beskyttelse mot regnskogens ånder. Deres eget navn på seg selv er tsatchela (zatchila).

Hagebruk, jakt og fiske er det tradisjonelle næringsgrunnlaget. I motsetning til cayapa er colorado i rask tilbakegang ettersom deres territorium innskrenkes.

Folketallet ble i 1970 anslått til 1200, men i 1991 var det bare 700 som påberopte seg colorado-medlemskap, skjønt mange er inngiftet med quechua-indianere og spansktalende ecuadorianere. Stammen er blitt tilkjent en del jord, fordelt på sju reservatlignende lokalsamfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg