Terrorangrepet 11. september 2001

11. september. Opprydding etter terrorangrepet på World Trade Center.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Terrorangrepet 11. september 2001 var det mest omfattende terrorangrepet på amerikansk jord, der nesten 3000 mennesker ble drept.

Om morgenen 11. september 2001 ble i alt fire passasjerfly kapret av 19 selvmordsaksjonister fra al-Qaida og brukt som bomber. To av flyene tok av fra Boston, ett fra Newark og ett fra Dulles i Virginia, like utenfor Washington, D.C.

To av flyene rammet hvert sitt tårn i World Trade CenterManhattan i New York. De to skyskraperne, ofte benevnt «tvillingtårnene», kollapset etter noe over en time. De fleste som befant seg i etasjene under flyenes innslagspunkt hadde da rukket å komme i sikkerhet. Mer enn 400 brann- og politifolk som hadde rykket ut til åstedet, var blant de drepte.

Fallende materialer og brann forårsaket omfattende skader på bygninger i et større område. En 47 etasjer høy bygning, World Trade Center 7, som ikke ble truffet av flyene, raste sammen flere timer senere som følge av brann.

Det tredje flyet ble styrt ned i USAs forsvarsdepartementsbygning Pentagon, og det fjerde styrtet i Pennsylvania før det nådde sitt mål (antakelig Det hvite hus eller Kongressen). En offentlig undersøkelseskommisjon konkluderte med at kaprerne styrtet det fjerde flyet for å unngå at angripende passasjerer tok over kontrollen.

Terrorangrepet ble dekket direkte på fjernsyn etter at det første flyet hadde styrtet i World Trade Center, og ble dermed kjent over hele verden straks det var et faktum.

Ifølge det nasjonale minnesenteret for 11. september, mistet 2753 mennesker livet i New York, 184 i Pentagon og 40 i flystyrten i Pennsylvania. Samtlige ombord i flyene, herunder de 19 terroristene, ble drept. De døde kom fra 93 land.

Hendelsene 11. september fikk store globale konsekvenser. De var den direkte årsaken til angrepet på Afghanistan i oktober 2001, som førte til Taliban-regimets fall. De førte også til at kampen mot internasjonal terror ble intensivert og til skjerpede sikkerhets- og overvåkingslover i mange land. I tillegg medvirket de til USAs beslutning om å angripe Irak i 2003.

USAs utenlandsetterretning samarbeidet med landets væpnede styrker om å pågripe mistenkte medlemmer av al-Qaida, både i Afghanistan og andre steder i verden. Flere hundre mistenkte ble fengslet uten rettergang og satt i en fangeleir på USAs militærbase i Guantánamo Bay på Cuba.

Den antatte hovedmannen bak angrepet, Osama bin Laden, ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan i 2011.

For å kartlegge hendelsene 11. september 2001 og myndighetenes håndtering av dem, nedsatte Kongressen en uavhengig, tverrpolitisk sammensatt undersøkelseskommisjon, som i 2004 leverte sin rapport og gav en rekke anbefalinger for fremtidig beredskapsarbeid.

I USA oppstod i tiden etter angrepet en sterk, men forbigående, nasjonal følelse av samhørighet. Flagget fikk en særlig betydning som samlende symbol, med utstrakt bruk av jakkemerker og utallige hus med store flagg hengende fra vinduer og terrasser. Denne symbolbruken ble med tiden vanligere å opprettholde på den politiske høyresiden.

Angrepene satte dype spor i amerikansk politikk og samfunnsliv. USAs utenrikspolitikk ble dreiet mot det president George W. Bush kom til å kalle «krigen mot terror».

Åstedet i New York, fra tidlig omtalt som «ground zero», eller «nullpunktet», er senere omgjort til et omfattende, nasjonalt minnested med eget museum. I 2014 ble en ny skyskraper med navnet One World Trade Center åpnet like ved stedet der de opprinnelige tårnene stod.

I likhet med andre skjellsettende hendelser er angrepene blitt gjenstand for spekulasjoner om at myndighetene selv medvirket eller ikke har fortalt hele sannheten om hvem som stod bak. Spekulasjonene har til felles at de ikke er dokumentert på måter som ikke kan tilbakevises av allment tilgjengelig informasjon. De bærer for en stor del sedvanlige kjennetegn på konspirasjonsteorier.

11. september 2001 er ofte regnet som det første viktige tidsskillet i det 21. århundre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. april 2015 skrev Ranveig Husby

Hei! Eg skriver oppgåve om terrorangrepet, og lurer på om du kan si meg hovudgrunnane til at dei angrep USA? Sliter litt med å finne eit konkret svar.

23. april 2015 skrev Hallvard Notaker

Hei,
jeg vil anbefale deg å se nærmere på oppslagene om al-Qaida, jihadisme og krigen i Afghanistan. Om det finnes noe konkret svar, er jeg usikker på, for man kan se for seg både konkrete årsaker til at akkurat disse 19 personene var villige til en slik handling, og kanskje en annen til at al-Qaidas ledere hadde et slikt angrep som ledd i en bredere strategi, eller til at al-Qaida i det hele tatt eksisterte og lyktes i å bygge et nettverk. Lykke til med oppgaven!

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.