Guantánamo Bay, amerikansk flåtebase på Cuba, ved havbukten Bahía de Guantánamo på sørøstkysten, 34 km sør for byen Guantánamo. Flåtebasen ble etablert i 1903 og omfatter et areal på 116 km2; ca. 2000 amerikanere er stasjonert her.

Siden 1960 har kubanske myndigheter krevd tilbakelevering av området basen befinner seg på, noe amerikanske myndigheter avviser ved å vise til leieavtalen fra 1903 (fornyet 1934), som Cuba anser som ugyldig. Basen ble under en flyktningbølge i 1994 brukt som transittleir for ca. 50 000 kubanske og haitianske båtflyktninger.

Siden 2002 har USA brukt basen til å internere «ulovlig stridende» etter terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001; på det meste over 750 personer fra mer enn 40 land, de fleste pågrepet under den USA-ledede invasjonen i Afghanistan. USA har fått internasjonal kritikk fra stater og organisasjoner for den rettsstatus Guantánamo-fangene har fått, og de fysiske og psykiske belastninger de er blitt utsatt for. 

USAs høyesterett fant i 2008 at USAs grunnlov under visse vilkår ga fangene på Guantánamo rett til å bli fremstilt for en domstol. En ny kjennelse fra en lavere føderal domstol strammet i 2010 noe inn på denne retten.

Da Barack Obama tiltrådte som president i 2009, varslet han at USA ville stenge basens fangeleir i løpet av et år, uten at det skjedde. Overføring av fangene til deres hjemland viste seg vanskelig i mange tilfeller, og flertallet i Kongressen motsatte seg overføring til fengsler på amerikansk jord. 201 av 242 personer som satt fengslet i Guantánamo i 2009 er nå blitt overført til tredjeland. Ved Obamas avgang i 2017 satt fortsatt rundt 40 mennesker i fangeleiren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.