Ground Zero

Artikkelstart

Ground Zero er et område på Manhattan, New York, der World Trade Centers tvillingtårn stod frem til de ble ødelagt i terrorangrepet 11. september 2001. I årene etter katastrofen ble det diskutert hvordan området skulle brukes og bebygges. Etter flere arkitektkonkurranser kunne arbeidet med utformingen av området starte sommeren 2004, da grunnstenen til det store Freedom Tower ble lagt. I tillegg til tårnet er det laget et minnesmerke, et museum og et teaterbygg.

Gjenreisingen av området på Ground Zero ble overlatt til noen av vår tids fremste arkitekter: Daniel Libeskind har stått for områdeplanen, Frank Gehry fikk ansvaret for utførelsen av teaterbygningen, norske Snøhetta for museumsbygget World Trade Center Museum og Santiago Calatrava prosjekterte en ny undergrunnsstasjon.

Selve minnestedet der tvillingtårnene stod frem til 11. september 2001 er blitt et fredet område under navnet World Trade Center Memorial. Det ble utformet av Michael Arad og Peter Walker, mens David M. Childs (FAIA) og Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) er arkitekter for det vel 500 meter høye Freedom Tower. Prosjektene inngår i en overordnet plan, og må sees som deler av en helhet. Blant annet ligger Snøhettas prosjekt på selve minnestedet.

Kommentarer (3)

skrev Lars Mæhlum

Her er det behov for en oppdatering.

svarte Anne Marit Godal

Takk! Vi har nett fått ein fagansvarleg for modernismen. Eg skal be han sjå på denne raskt.

svarte Bjørn Cappelen

Her trengs endel faktasjekk. Det vil ta litt tid.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg