Rudy Giuliani

Faktaboks

Rudy Giuliani

Rudolph William Louis Giuliani

Født
28. mai 1944, Brooklyn, New York

Artikkelstart

Rudy Giuliani er en amerikansk jurist og politiker i Det republikanske partiet. Han er mest kjent som borgermester i hjembyen New York City fra 1993 til 2001.

Politiker

Som medlem av den politiske ledelsen i Justisdepartementet under president Ronald Reagan fra 1981 og som statsadvokat i New York fra 1983 hadde Giuliani rykte som særlig hard mot organisert kriminalitet og narkotikaforbrytere.

Han fikk stor oppmerksomhet for sine metoder som borgermester, da kriminaliteten i byen sank drastisk. Drapsraten falt med hele 65 prosent under hans styre, og hans virkemidler med en hardere linje mot små lovbrudd ble forsøkt etterliknet av andre byer. Senere har forskere og andre argumentert for at deler av nedgangen også kan forklares med nasjonale utviklingstrekk og tiltak Guilianis forgjenger satte i verk.

Etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 stod Giuliani frem som et samlingsmerke for byen og ble kjent over hele verden. Ved sin avgang som borgermester ved årsskiftet 2001–2002 hadde han en enestående popularitet.

Advokat og rådgiver

På 2000-tallet arbeidet Giuliani som advokat og rådgiver i New York. Han forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat ved valget i 2008, men nådde ikke opp. Populariteten fra 2001 var svunnet hen, og Guilianis sentrumsorienterte synspunkter på flere felter samlet liten entusiasme i partiet.

I 2018 ble han hyret inn av president Donald Trump som del av hans personlige forsvarergruppe i forbindelse med spesialetterforsker Robert Muellers undersøkelser av russisk innblanding i valgkampen i 2016.

Høsten 2019 havnet Giuliani i sentrum for riksrettsetterforskningen mot Trump i Representantenes hus, da det kom frem at han hadde arbeidet på Trumps vegne i Ukraina. Amerikanske diplomater anklaget ham for å ha fremmet presidentens påståtte trussel om stans i USAs militærhjelp til Ukraina dersom landets myndigheter ikke åpnet etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden, en av Trumps politiske motstandere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg