Rudy Giuliani er en amerikansk jurist og politiker i Det republikanske partiet. Han er mest kjent som borgermester i hjembyen New York City fra 1993 til 2001.

Som medlem av den politiske ledelsen i Justisdepartementet under president Ronald Reagan fra 1981 og som statsadvokat i New York fra 1983 hadde Giuliani rykte som særlig hard mot organisert kriminalitet og narkotikaforbrytere.

Han fikk stor oppmerksomhet for sine metoder som borgermester, da kriminaliteten i byen sank drastisk. Drapsraten falt med hele 65 % under hans styre, og hans virkemidler med en hardere linje mot små lovbrudd ble forsøkt etterliknet av andre byer. Senere har forskere og andre argumentert for at deler av nedgangen også kan forklares med nasjonale utviklingstrekk og tiltak Guilianis forgjenger satte i verk.

Etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 stod Giuliani frem som et samlingsmerke for byen og ble kjent over hele verden. Ved sin avgang som borgermester ved årsskiftet 2001–02 hadde han en enestående popularitet.

På 2000-tallet arbeidet Giuliani som advokat og rådgiver i New York. Han forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat ved valget i 2008, men nådde ikke opp. Populariteten fra 2001 var svunnet hen, og Guilianis sentrumsorienterte synspunkter på flere felter samlet liten entusiasme i partiet.

I 2018 ble han hyret inn av president Donald Trump som del av hans personlige forsvarergruppe i forbindelse med spesialetterforsker Robert Muellers undersøkelser av russisk innblanding i valgkampen i 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.