World Trade Center i New York av arkitekt Minoru Yamasaki
/Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0
Den karakteristiske fasaden på World Trade Center, der de tettstående søylene samles tre og tre i de syv nederste etasjene.
Den karakteristiske fasaden på World Trade Center, der de tettstående søylene samles tre og tre i de syv nederste etasjene.
Den karakteristiske fasaden på World Trade Center, der de tettstående søylene samles tre og tre i de syv nederste etasjene.
Av /Flickr Commons.
Lisens: CC BY 2.0

World Trade Center var et bygningskompleks med forretningssenter i Financial District på nedre Manhattan i New York City i USA. Bygget ble tegnet av den japansk/amerikanske arkitekten Minoru Yamasaki (1912–1986) og fullført i 1973. Den 11. september 2001 ble bygningene ødelagt i et terrorangrep etter at to kaprede passasjerfly krasjet inn i bygningene.

Faktaboks

Uttale
wə:ld treid sˈentə

Komplekset bestod blant annet av tre lave bygninger og to skyskrapere (populært kalt Tvillingtårnene), og ved åpningen var World Trade Center verdens høyeste bygning (året etter ble det forbigått av Sears Tower i Chicago) med 110 etasjer og en høyde på 409 meter. Samlet gulvareal var 930 000 kvadratmeter. Omkring 50 000 mennesker arbeidet i World Trade Center, og det hadde dessuten omkring 200 000 besøkende hver dag. Hvert av tårnene hadde hele 97 passasjerheiser.

Tårnbygningen hadde en meget avansert konstruksjon, som avvek fra det som var vanlig i den tids skyskrapere. Bygningene hadde bærende sirkulære, hule stålsøyler, kledd i aluminium, plassert tettstående i fasadene. Disse var forbundet til byggets kjerner med stålfagverk i etasjeskillene. På den måten ble byggets gulvflater søylefrie, bygget stivere, materialforbruket lavere og fasaden langt sterkere.

Byggherre for anlegget var Port Authority of New York and New Jersey, byens havnemyndighet. Utgravningen av tomta bidro med masser som ble lagt i fylling ut i Hudson River og økte Manhattans areal med 370 dekar. Fyllingen ble i løpet av 1980-årene bebygd med kontor- og boligblokker som Battery Park City.

Den 26. februar 1993 eksploderte en bombe i World Trade Center; seks mennesker ble drept og over 1000 skadet. Medlemmer av en muslimsk ekstremistgruppe ble senere dømt for bombeeksplosjonen. Den 11. september 2001 styrtet to kaprede passasjerfly med kort mellomrom inn i hvert sitt av de to høye tårnene. Det brøt ut eksplosjonsartede branner, og kort etter raste de to tårnene ned, og noen timer etter raste en annen høyblokk i komplekset. Rundt 2600 mennesker som var i tårnene eller på bakken, omkom. Angrepet på World Trade Center kom samtidig som et tilsvarende angrep på Pentagon-bygningen nær Washington D.C.

På deler av tomten der bygningene stod, er det i dag reist en ny skyskraper, tegnet av arkitekt Daniel Liebeskind og arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merill. Den stod ferdig i 2014 og fikk opprinnelig navnet Freedom Tower, men senere omdøpt til One World Trade Center. Denne bygningen har en høyde på 541,3 meter og er den høyeste i New York (per 2020).

Det finnes forretnings- og konferansesentre med samme navn over hele verden. Over 300 sentre i cirka 100 land er samlet i World Trade Centers Association (WTCA), etablert i 1970.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg