USAs flagg og våpen

Artikkelstart

USAs flagg har 13 vannrette striper, syv røde og seks hvite, og på et blått felt øverst ved stangen hvite, femtaggete stjerner. Våpenet, og forsiden på forbundsstatens segl, er den amerikanske ørn med utspilte vinger.

Flagget

Stripene i flagget symboliserer de 13 opprinnelige delstatene i unionen, og antall stjerner svarer til antall stater i unionen (50 stjerner siden 1960). Flagget ble vedtatt av Kongressen i 1777, året etter at uavhengighetserklæringen ble undertegnet.

I tiden 1795–1818 hadde flagget 15 vannrette striper. De to nye stripene symboliserte de to nye delstatene Vermont og Kentucky, som ble opptatt i unionen i henholdsvis 1791 og 1792. I 1818, da unionen besto av 20 delstater, bestemte Kongressen at man skulle gå tilbake til de opprinnelige 13 stripene i flagget. Populært blir flagget kalt Stars and Stripes eller Old Glory.

Seglet

Seglet ble godkjent av forbundsregjeringen i 1789. På dokumenter brukes bare forsiden, som viser den amerikanske ørn med utspilte vinger. Over ørnens hode svever 13 sølvstjerner i en ring, på ørnens bryst er et skjold med et øvre blått felt og et nedre felt i sølv belagt med seks røde stolper. Venstre ørneklo holder en bunt med 13 piler, den høyre en olivengren. I nebbet har ørnen en gyllen banderole med mottoet E Pluribus Unum (Av mange (ble) én).

Seglets bakside viser en ufullført pyramide. Over pyramiden sees inne i et triangel et lysglimt som symboliserer Guds evige øye. Over lysglimtet står mottoet Annuit Coeptis (Han (Gud) har sett med velbehag på vårt foretagende). Pyramidens basis bærer årstallet MDCCLXXVI (1776), året for uavhengighetserklæringen, og under den står det Novus Ordo Seclorum (En ny tidenes ordning). Pyramiden har 13 trinn og symboliserer unionens styrke. Seglbevareren er utenriksministeren.

Våpenet

Våpenet er identisk med seglets forside.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg