Tennessee.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Tennessee, forkortet TN og Tenn., ofte kalt The Volunteer State, delstat i USA, øst for elven Mississippi, mot Appalachene; 109 152 km2 med 6 156 700 innb. (2007). Hovedstad: Nashville.

Slettelandet øst for Mississippi stiger gradvis opp mot Cumberlandplatået, som mot øst faller bratt ned mot Great Appalachian Valley. I Appalachene lengst øst når Great Smoky Mts. 2025 moh. i Clingmans Dome. Elven Tennessee følger Tennesseedalen med en rekke store damanlegg; viktige bielver er Duck og Cumberland som kommer fra Cumberlandplatået i øst. Nesten halve arealet er skogkledd, løvskog er dominerende, og omfatter en rekke arter som eik, bøk, hickory, platan og valnøtt; i Appalachene vokser furu, gran og edelgran.

I perioden 2000–05 økte befolkningen med 4,8 % (mot 5,3 % for USA som helhet). Tettest befolket er Tennesseedalen og slettelandet langs Mississippi. Svarte utgjør 17 % av befolkningen, og er særlig bosatt i de største byene. 63 % av befolkningen bor i byer og tettsteder (2000); de største byene 2007 er Memphis (674 000 innb.), hovedstaden Nashville-Davidson (590 800 innb.), Knoxville (183 500 innb.) og Chattanooga (169 900 innb.). Baptistene og metodistene er de dominerende kirkesamfunn i staten.

Viktige eksportvarer i landbruket er soyabønner, tobakk og bomull; dessuten dyrkes hvete, mais, frukt og grønnsaker. Husdyrhold med produksjon av kjøtt- og meierivarer er viktig i høyereliggende deler av delstaten. Kull utvinnes på Cumberlandplatået og i Appalachene; dessuten utvinnes sink, fosfat, svovelkis, kobber og marmor. Tennessee er USAs største produsent av sink og svovelkis; kull og vannkraft er viktige energikilder. Industrien er blitt sterkt utviklet gjennom Tennessee Valley Authority. Kjemisk industri er dominerende; dessuten produseres nærings- og nytelsesmidler, tekstiler og konfeksjon, metallvarer og elektrisk utstyr. De største industriområdene finnes i det mineral- og vannkraftrike øst, med Chattanooga, Knoxville og Morristown som viktige industribyer. Tennessee har et velutbygd veinett, samt gode jernbane- og flyforbindelser med det øvrige USA. Delstaten er mye besøkt av turister, Appalachene av mange fotturister; Nashville er kjent for sin folkemusikk («country music»).

Tennessee ble først besøkt av spanske oppdagere på 1500-tallet, men ble først kolonisert 1769 av immigranter fra Virginia; 1796 opptatt som egen stat, den 16. i rekken. Tennessee sluttet seg til sørstatene under borgerkrigen 1861–65, og en rekke større slag ble utkjempet her. Tennessee sender to senatorer og ni representanter til den føderale kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.