Tennessee.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Tennessee, forkortet TN og Tenn., ofte kalt The Volunteer State, delstat i USA, øst for elven Mississippi, mot Appalachene; 109 152 km2 med 6 156 700 innb. (2007). Hovedstad: Nashville.

Slettelandet øst for Mississippi stiger gradvis opp mot Cumberlandplatået, som mot øst faller bratt ned mot Great Appalachian Valley. I Appalachene lengst øst når Great Smoky Mts. 2025 moh. i Clingmans Dome. Elven Tennessee følger Tennesseedalen med en rekke store damanlegg; viktige bielver er Duck og Cumberland som kommer fra Cumberlandplatået i øst. Nesten halve arealet er skogkledd, løvskog er dominerende, og omfatter en rekke arter som eik, bøk, hickory, platan og valnøtt; i Appalachene vokser furu, gran og edelgran.

I perioden 2000–05 økte befolkningen med 4,8 % (mot 5,3 % for USA som helhet). Tettest befolket er Tennesseedalen og slettelandet langs Mississippi. Svarte utgjør 17 % av befolkningen, og er særlig bosatt i de største byene. 63 % av befolkningen bor i byer og tettsteder (2000); de største byene 2007 er Memphis (674 000 innb.), hovedstaden Nashville-Davidson (590 800 innb.), Knoxville (183 500 innb.) og Chattanooga (169 900 innb.). Baptistene og metodistene er de dominerende kirkesamfunn i staten.

Viktige eksportvarer i landbruket er soyabønner, tobakk og bomull; dessuten dyrkes hvete, mais, frukt og grønnsaker. Husdyrhold med produksjon av kjøtt- og meierivarer er viktig i høyereliggende deler av delstaten. Kull utvinnes på Cumberlandplatået og i Appalachene; dessuten utvinnes sink, fosfat, svovelkis, kobber og marmor. Tennessee er USAs største produsent av sink og svovelkis; kull og vannkraft er viktige energikilder. Industrien er blitt sterkt utviklet gjennom Tennessee Valley Authority. Kjemisk industri er dominerende; dessuten produseres nærings- og nytelsesmidler, tekstiler og konfeksjon, metallvarer og elektrisk utstyr. De største industriområdene finnes i det mineral- og vannkraftrike øst, med Chattanooga, Knoxville og Morristown som viktige industribyer. Tennessee har et velutbygd veinett, samt gode jernbane- og flyforbindelser med det øvrige USA. Delstaten er mye besøkt av turister, Appalachene av mange fotturister; Nashville er kjent for sin folkemusikk («country music»).

Tennessee ble først besøkt av spanske oppdagere på 1500-tallet, men ble først kolonisert 1769 av immigranter fra Virginia; 1796 opptatt som egen stat, den 16. i rekken. Tennessee sluttet seg til sørstatene under borgerkrigen 1861–65, og en rekke større slag ble utkjempet her. Tennessee sender to senatorer og ni representanter til den føderale kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.