Chattanooga

Artikkelstart

Chattanooga er en by i USA i delstaten Tennessee, ved Tennesseelven, like nord for grensen til Georgia. Byen har 179 139 innbyggere, og danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) som strekker seg inn i Georgia med 556 548 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
tʃætənˈu:gə

Chattanooga har en allsidig industri med produksjon av jern og stål, jordbruksutstyr, kjemikalier, tekstiler og klesvarer, næringsmidler og maskiner. Byen er hovedsete for Tennessee Valley Authority, og et regionalt senter for engroshandel og finansvirksomhet. Byen har statsuniversitet, grunnlagt 1886, og flere høyskoler. Turismenæringen har økt i betydning de seneste årene.

Byen ble grunnlagt i 1815, og het fram til 1838 Ross' Landing. Den lå på grensen mellom mais- og bomullsregionene, og var under den amerikanske borgerkrigen et viktig transportknutepunkt for Sørstatene. Byen ble erobret av unionstroppene under general Ulysses Grant 23.–25. november 1863. Slagstedene fra borgerkrigen er bevart i Chattanooga and Chickamauga National Military Park. Rett utenfor byen ligger Lookout Mountain (729 moh.) og Missionary Ridge, som er de mest kjente slagstedene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg