Alexander Graham Bell

Faktaboks

Alexander Graham Bell
Født
3. mars 1847, Edinburgh, Skottland
Død
2. august 1922, Nova Scotia, Canada
Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell. Foto fra 1876.

Av /KF-arkiv ※.

Alexander Graham Bell under den første telefonsamtalen mellom New York og Chicago i 1892.

.
Lisens: fri

Bells patent på telefonen, tildelt av det amerikanske patentkontoret 7. mars 1876.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Alexander Graham Bell var en amerikansk fysiker og oppfinner. Han var en av pionerene i telefonens historie.

Bell begynte sammen med sin far å undervise i stemmebruk og lære døve å tale etter et system for «synlig tale» som faren hadde utviklet. Han kom i 1871 til Boston for å utdanne døvelærere i farens system. Dette arbeid brakte ham inn på undersøkelser som ledet til utvikling av en telefon (1875), og innbrakte ham det franske akademis voltapris. Hans patent ble angrepet, men til slutt stadfestet ved dom av USAs høyesterett. Bell Telephone Company ble stiftet i 1877 (se AT&T). Selskapet driver også en intens forskningsvirksomhet i sine store laboratorier ved New York, og har for en stor del æren av å ha utviklet den moderne telefon.

Bell oppfant sammen med Sumner Tainter fotofonen eller radiofonen. Bell var hovedmannen for talemetodens utbredelse i USA, og han fikk opprettet en mengde små dagskoler for døve som motsetning til store institutter. For voltaprisen og med egne midler opprettet han i 1881 i Washington Voltabyrået, som har til formål å innhente og spre opplysninger over hele verden angående de døve. Byrået eier et stort bibliotek og betydelige samlinger. I 1883 grunnet han tidsskriftet Science, som snart ble det offisielle organ for American Association for the Advancement of Science.

Bell ble lenge tillagt æren for å ha funnet opp telefonen, men i 2002 ble Antonio Meucci (1808–1889) av Representantenes hus i USA tillagt denne æren. I perioden 1849-1862 utviklet Meucci en rekke prototyper av sin teletrofono.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grosvenor, Edwin S. & Morgan Wesson: Alexander Graham Bell : the life and times of the man who invented the telephone, 1997, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg