Alexander Graham Bell. Foto fra 1876.

Alexander Graham Bell av Lucent Technologies/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Bells patent på telefonen, tildelt av det amerikanske patentkontoret 7. mars 1876.

Fri. fri

Alexander Graham Bell, født i Edinburgh, amerikansk fysiker og oppfinner. En av pionerene i telefonens historie.

Bell begynte sammen med sin far å undervise i stemmebruk og lære døve å tale etter et system for «synlig tale» som faren hadde utviklet. Han kom i 1871 til Boston for å utdanne døvelærere i farens system. Dette arbeid brakte ham inn på undersøkelser som ledet til utvikling av en telefon (1875), og innbrakte ham det franske akademis voltapris. Hans patent ble angrepet, men til slutt stadfestet ved dom av USAs høyesterett. Bell Telephone Company ble stiftet i 1877 (se AT&T). Selskapet driver også en intens forskningsvirksomhet i sine store laboratorier ved New York, og har for en stor del æren av å ha utviklet den moderne telefon.

Bell oppfant sammen med Sumner Tainter fotofonen eller radiofonen. Bell var hovedmannen for talemetodens utbredelse i USA, og han fikk opprettet en mengde små dagskoler for døve som motsetning til store institutter. For voltaprisen og med egne midler opprettet han i 1881 i Washington Voltabyrået, som har til formål å innhente og spre opplysninger over hele verden angående de døve. Byrået eier et stort bibliotek og betydelige samlinger. I 1883 grunnet han tidsskriftet Science, som snart ble det offisielle organ for American Association for the Advancement of Science.

Bell ble lenge tillagt æren for å ha funnet opp telefonen, men i 2002 ble Antonio Meucci (1808–89) av den amerikanske kongressen tillagt denne æren. I perioden 1849-62 utviklet Meucci en rekke prototyper av sin teletrofono.

  • Grosvenor, Edwin S. & Morgan Wesson: Alexander Graham Bell : the life and times of the man who invented the telephone, 1997, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.