Manuell telefonsentral

. Begrenset gjenbruk

Automatisert telefonsentral

. Begrenset gjenbruk

Telefonsentral, enhet som kobler opp forbindelser gjennom telefonnettet. I det hierarkiske offentlige telenettet skilles mellom sentraler på forskjellig nivå, lokal- eller abonnentsentraler, gruppesentraler og fjernsentraler. I private telenett, for eksempel inne i en bygning, benyttes hussentraler. Se telenett og svitsj.

De første telefonsentralene var manuelle, dvs. at personer (telefonister) svarte på et oppringingsignal (anrop) ved å kople seg inn og får beskjed om ønsket mottaker, og deretter kople forbindelsen videre til en telefonist i en annen aktuell sentral og gi beskjed til denne om å kople vider fremover. Hver telefonist hadde sitt telefonbord med "snorer" fra inngående linjer som hver endte i en "plugg" med flere kontaktpunkter. Pluggen ble stukket inn i en "jakk" for kopling til utgående linje, og mange jakker satt samlet på en "multippel", slik at flere telefonister som satt ved siden av hverandre kunne nå dem, se bilde 1. - De siste sentralene av denne typen forsvant i Norge i 1970-årene.

De første automatiske telefonsentralene var bygget med releteknologi, som ble styrt i trinnvise funksjoner ved hjelp av tog av impulser. Kontakter ble da dreiet i trinn fra posisjon 0 til 9 gjentatte ganger langs overføringsveien for å nå frem ønsket abonnentnummer. Senere kom det mer raffinerte løsninger, med registre og delvis elektroniske kretser.

I den nåværende generasjon er telefonsentralene helt digitalisert og datastyrt. Talesignalet omformes til en kontinuerlig strøm av datategn som går inn i en hukommelse i sentralen. Mange slike strømmer kan flettes sammen, tildelt hver sine tidsintervaller (tidsmultipleksing), så de kan overføres på en felles linje. Videreformidlingene av disse datategnene styres av en datamaskin i henhold til samtaleønsket, ved å justere rekkefølgen på utlesningen av datastrømmene.

I den siste generasjon som er under utvikling nyttes bredbåndsforbindelser i Internett til å fremføre talelyd kodet inn i datapakker (VoIP). Her finnes ingen egentlig telefonsentral, siden samtalen etableres direkte mellom utstyr i begge ender. Internettet er kun en transportvei, og pakkesvitsjing foregår felles for alskens dataoverføring, basert på IP-adressene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.