Telefonsentral er en enhet som kobler opp forbindelser gjennom telefonnettet for å tilby tjenesten telefoni.

I det hierarkiske offentlige telenettet skilles det mellom sentraler på forskjellig nivå: lokal- eller abonnentsentraler, gruppesentraler og fjernsentraler. I private telenett, for eksempel inne i en bygning, benyttes hussentraler.

Manuelle telefonsentraler

Manuell telefonsentral
Telefonsentral i Trondheim året 1900. Telefonister, såkalte «sentralborddamer» i arbeid.
SCANPIX/NTB arkiv.

De første telefonsentralene var manuelle, det vil si at personer (telefonister) svarte på et oppringingsignal (anrop) ved å kople seg inn og få beskjed om ønsket mottaker, og deretter kople forbindelsen videre til en telefonist i en annen aktuell sentral og gi beskjed til denne om å kople videre fremover. Hver telefonist hadde sitt telefonbord med «snorer» fra inngående linjer som hver endte i en «plugg» med flere kontaktpunkter. Pluggen ble stukket inn i en «jakk» for kopling til utgående linje, og mange jakker satt samlet på en «multippel», slik at flere telefonister som satt ved siden av hverandre kunne nå dem. De siste sentralene av denne typen forsvant i Norge i 1980-årene.

Automatiske telefonsentraler

De første automatiske telefonsentralene var bygget med reléteknologi, som ble styrt i trinnvise funksjoner ved hjelp av tog av impulser. Kontakter ble da dreiet i trinn fra posisjon 0 til 9 gjentatte ganger langs overføringsveien for å nå frem ønsket abonnentnummer. Senere kom det mer raffinerte løsninger, med registre og delvis elektroniske kretser.

Digitaliserte telefonsentraler

I den nåværende generasjonen er telefonsentralene helt digitaliserte og datastyrte. Talesignalet omformes til en kontinuerlig strøm av datategn som går inn i en hukommelse i sentralen. Mange slike strømmer kan flettes sammen, tildelt hver sine tidsintervaller (tidsmultipleksing), så de kan overføres på en felles linje. Videreformidlingene av disse datategnene styres av en datamaskin i henhold til samtaleønsket, ved å justere rekkefølgen på utlesningen av datastrømmene.

Telefoni over internett

I den siste generasjonen som er under utvikling, nyttes bredbåndsforbindelser i internett til å fremføre talelyd kodet inn i datapakker (IP-telefoni). Her finnes ingen egentlig telefonsentral, siden samtalen etableres direkte mellom utstyr i begge ender. Internett er kun en transportvei.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg