Faktaboks

Sandra Cisneros
Født
20. desember 1954, Chicago, Illinois, USA
Sandra Cisneros
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sandra Cisneros er en amerikansk forfatter av noveller, lyrikk, romaner og essayer. Debutromanen The House on Mango Street (1983) regnes som en moderne klassiker. Cisneros har blitt tildelt en rekke priser, som PEN/Nabokov Award for International Literature, og i 2015 mottok hun National Medal of Arts av President Barack Obama.

Bakgrunn

Cisneros ble født i 1954 i Chicago i Illinois av foreldre med meksikansk bakgrunn, og hun vokste opp i trange kår i Chicago og Mexico City. Hun studerte ved Loyola University i Chicago og University of Iowa, hvor hun henholdsvis tok en bachelorgrad i engelsk og en mastergrad i kreativ skriving. Cisneros jobbet som lærer og rådgiver ved flere amerikanske universiteter. Etter det ble hun forfatter på heltid. Hun mottok MacArthur Foundation Fellowship i 1995 og har æresgrader fra en rekke ulike universiteter. Cisneros har dobbelt statsborgerskap til USA og Mexico.

Forfatterskap

Cisneros er en kjent stemme innenfor chicano-bevegelsen og skriver litteratur fra perspektivet til karakterer som opplever å vokse opp under krevende sosio-økonomiske forhold, og som gjerne kjenner seg dratt mellom to ulike kulturer. Gjennom et tilsynelatende enkelt og likefrem språk, som gjerne er utformet som en hybrid av engelsk og spansk, tar Cisneros opp dype strukturelle utfordringer (se for eksempel strukturell diskriminering) i det amerikanske samfunnet. Hun har særlig vært opptatt av feministiske spørsmål og jobbet for å sette ord på den spesifikke kulturelle, sosiale og økonomiske identiteten til meksikansk-amerikanske kvinner som lever innenfor et strengt patriarkalsk system – med tanke om å utvikle og endre denne i retning håp og vekst.

Romaner og noveller

Cisneros' debutroman, The House on Mango Street (1983), er en dannelsesroman bestående av flere vignetter hvor vi følger Esperanza Cordero og hennes gryende forståelse av hva det vil si å være en ung kvinne i et fattig og patriarkalsk rammeverk. Romanen tar opp tema som identitet, sexisme og rasisme. The House on Mango Street vant American Book Award og er blitt pensum på amerikanske skoler og universitet. Boken har solgt mer enn seks millioner eksemplar og blitt oversatt til mer enn 25 språk. Den blir ofte fremhevet som en roman som på mesterlig vis evner å representere den kulturelle opplevelsen til en stor gruppe mennesker i det amerikanske samfunnet.

Den poetiske og vare skildringen av personer på søken etter egen identitet og forholdene dem imellom finner vi også i novellesamlingen Woman Hollering Creek (1991, norsk oversettelse Det var en gang en mann, det var en gang en kvinne og andre historier fra 1993). I 22 små fortellinger og vignetter veves unge kvinners historier sammen. Med dette verket ble Cisneros den første chicana-forfatteren som ble utgitt på et av de store amerikanske forlagene, Random House. Samlingen ble blant annet tildelt PEN Center West Award for Best Fiction i 1991 og ble fremhevet som en av årets viktigste bøker av The New York Times.

I 2002 kom romanen Caramelo, or, Puro cuento, et delvis selvbiografisk verk som favner over tre generasjoner og to nasjoner, og som også faller inn under sjangeren dannelsesroman. Her problematiserer Cisneros nok en gang tradisjonell meksikansk femininitet som krever at jenter skal være usynlige frem til de er i gifteklar alder, for så å returneres til usynligheten når de har fått barn. På samme måte som Virginia Woolf før henne lengter Cisneros til friheten som representeres av et eget rom.

Romanen Marita, I Remember You/Marita, te recuerdo (2021) blir fortalt på både engelsk og spansk. Her møter vi Corino som forlater sin meksikanske familie for å forfølge egne litterære ambisjoner i Paris.

Lyrikk

Cisneros er også anerkjent for sine diktsamlinger. Debuten kom med Bad Boys i 1980, etter den fulgte The Rodrigo Poems (1985), My Wicked, Wicked Ways (1987) og Loose Woman (1994). Med My Wicked, Wicked Ways er Cisneros særlig opptatt av å oppfordre kvinner til å ta kontroll over sin egen seksualitet og sette ord på den opplevde kontrasten mellom den kulturelle representasjonen av kvinners seksuelle opplevelser og realiteten.

I 2022 kom Woman Without Shame, den første diktsamlingen på 28 år.

Barnebøker

Cisneros første barnebok, Hairs/Pelitos, kom ut i 1994 og ble skrevet på både spansk og engelsk. Teksten bruker hårteksturen til ulike medlemmer i en familie som utgangspunkt for å utforske spørsmål knyttet til mangfold.

Essayer

A House of My Own: Stories of My Life er en samling personlige essayer som ble gitt ut i 2016. Som antydet i tittelen viser Cisneros også her til Virginia Woolfs essay Et eget rom, som er en utforskning av kvinners mulighet til å bli frie mennesker innenfor et patriarkalsk system. Her utforsker Cisneros alt fra økonomisk til sosial, kunsterisk og psykologisk frihet.

Bibliografi

 • Bad Boys (lyrikk, 1980)
 • The House on Mango Street (roman, 1983)
 • My Wicked, Wicked Ways (lyrikk, 1987)
 • Woman Hollering Creek and Other Stories (noveller, 1991; norsk oversettelse Det var en gang en mann, det var en gang en kvinne og andre historier, Cappelen Damm, 1993)
 • Hairs/Pelitos (barnebok, 1994)
 • Loose Woman: Poems (lyrikk, 1994)
 • Caramelo, or, Puro cuento (roman, 2002)
 • Have You Seen Marie? (billedbok for voksne, 2012)
 • A House of My Own (memoar, 2015)
 • Pur Amor. Sarabande (roman, 2018)
 • Martita, I remember you/Martita, te recuerdo (roman, 2021)
 • Woman Without Shame (lyrikk, 2022)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg