Norsk lov gir ikke alle rett til å ha dobbelt statsborgerskap, men noen personer kan ha det. Hvis man har dobbelt statsborgerskap, har man rettigheter og forpliktelser overfor to land eller stater. 

Regler for statsborgerskap er forskjellige fra land til land. Man kan ha dobbelt statsborgerskap hvis man ønsker norsk statsborgerskap, men av ulike grunner ikke kan løse seg fra det tidligere statsborgerskapet sitt eller dersom man fikk ett statsborgerskap fra hver av foreldrene sine da man ble født.

Hvis en av foreldrene var norske ble man automatisk norsk statsborger ved fødselen. Hvis landet til den andre foreldren har samme regel, så får du også statsborgerskap i det andre landet og kan da ha dobbelt statsborgerskap.

Overfor den norske stat har man de samme rettighetene og pliktene som alle andre norske borgere selv om man har dobbelt statsborgerskap.Man har rett til å ha to pass, ett fra hvert land. Man har i utgangspunktet krav på konsulær bistand og hjelp fra myndighetene i begge landene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.