Strukturell diskriminering viser til overordnede strukturer som fører til at visse diskriminerende effekter ligger innebygget i systemet. De diskriminerende strukturene er ikke nødvendigvis resultat av bevisst handling, men eksisterer like fullt.

Det kan dreie seg om strukturer på forskjellige nivåer, helt fra den mer overordnede samfunnsmessige struktur og til strukturen i små organisasjoner.

Også kulturelle normer blant ulike grupper i befolkningen kan bygge på strukturer som fører til diskriminering. Strukturell diskriminering kan føre til at både enkeltpersoner eller grupper av personer utsettes for direkte eller indirekte diskriminering.

Internasjonale menneskerettskonvensjoner inneholder ulike forpliktelser som konvensjonspartene skal iverksette for å endre samfunnsstrukturer, sedvaner og praksiser som resulterer i diskriminering.

Når det gjelder kulturelle praksiser som fører til diskriminering av kvinner heter det for eksempel i FNs kvinnediskrimineringskonvensjon artikkel 5 a) at konvensjonsstatene skal ta skritt for å avskaffe praksiser som bygger på stereotype oppfatninger av kjønnenes roller, eller på forestillingen om at et av kjønnene er det andre overlegent eller underlegent.

Menneskerettighetene forplikter også offentlige myndigheter til å iverksette ulike typer aktive tiltak slik at det tas grep for å forebygge og forhindre at individer utsettes for direkte og indirekte diskriminering som følge av diskriminerende strukturer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg