Rolls-Royce plc

Rolls-Royce Merlin var den viktigste britiske flymotoren brukt under andre verdenskrig, og kanskje den mest kjente flymotoren til Rolls-Royce

South Australian History Network.

Artikkelstart

Rolls-Royce plc er et britisk industriforetak. Det ble grunnlagt som bilfabrikk i 1906 (se Rolls-Royce), og har hatt produksjon av flymotorer fra 1915. Rolls-Royce plc har bygd seg opp til å bli en av verdens største flymotorprodusenter.

Virksomhet

Rolls-Royce plc hadde i 2021 en omsetning på 11,2 milliarder pund, og rundt 44 000 ansatte.

Historie

Fabrikken produserte flymotorer under første verdenskrig fra 1915, og i 1937 ble den suksessfulle flymotoren Rolls-Royce Merlin tatt i bruk. Den første jetmotoren Rolls-Royce Welland ble prøvekjørt første gang i 1943, senere begynte også produksjon av gassturbiner. Etter økonomiske vanskeligheter, konkurs og nasjonalisering ble flymotorproduksjonen og bilproduksjonen skilt i 1971. Flymotorselskapet ble privatisert i 1987. I 1962 ble Napier Aero Engines tatt over, og i 1966 tok Rolls-Royce plc over Bristol Siddeley Engines, som hadde blitt dannet i 1959 da Bristol Aero-Engines, Armstrong Siddeley Motors og de Havilland Engine Company ble slått sammen. I 1995 kjøpte Rolls-Royce plc den amerikanske flymotorprodusenten Allison Engine Company.

Rolls-Royce Turbomeca ble dannet i 1966 av Rolls-Royce plc i samarbeid med Turbomeca for å produsere Adour turbofanmotorer for kampflyet Jaguar, og senere også produksjon av helikoptermotorer.

Rolls-Royce Marine ble dannet gjennom overtakelsen av industrikonsernet Vickers i 1999. Selskapet er verdensledende innen propeller og skipsmotorer, og det lager ellers blant annet gassturbiner, dieselmotorer, propeller, ror og vannjetmotorer, og omfattet fra 1999 også de bedriftene som inngikk i den norske Ulsteingruppen (unntatt verftsvirksomheten), Rolls-Royce Marine AS, opprinnelig Vickers Ulstein Marine Systems AS, med hovedkontor i Ulsteinvik. Kongsberg Gruppen tok i 2019 over Rolls-Royce Marine.

Kjente og viktige flymotorer

Rolls-Royce har utviklet en rekke kjente og banebrytende flymotorer, og inkluderer den første turbopropmotoren, den første jetmotoren brukt av passasjerfly og den første turbofanmotoren:

Kestrel

Rolls-Royce Kestrel var en tolvsylindret V-motor, regnet som en av de aller beste flymotorene i første halvdel av 1930-tallet. Den ble brukt blant annet av jagerflyet Hawker Fury, og det lette bombeflyet Hawker Hart og de fleste av variantene basert på det. Kestrel var forløperen til Rolls-Royce Merlin.

Merlin

Rolls-Royce Merlin var en tolvsylindret V-motor, første gang prøvekjørt i 1935 og tatt i bruk fra 1937, og som var brukt av de noen av de mest suksessfulle britiske flytypene under andre verdenskrig, blant annet jagerflyene Spitfire, Hurricane, jagerbomberen Mosquito og bombeflyet Lancaster, og lisensprodusert i USA av Packard det amerikanske jagerflyet P-51 Mustang. En variant for stridsvogner var produsert under navnet Rolls-Royce Meteor.

Griffon

Rolls-Royce Griffon var en tolvsylindret V-motor, første gang prøvekjørt i 1939, og etterfølgeren til Rolls-Royce Merlin. Den var brukt fra 1943 av jagerflyene Firefly og Spitfire.

Welland

Rolls-Royce Welland var en turbojetmotor med sentrifugalkompressor. Den var selskapets første jetmotor, var utviklet fra Frank Whittle's turbojetmotor, og første gang prøvekjørt i 1943. Den var fra 1944 brukt av jagerflyet Meteor, som var det første og eneste allierte jetdrevne flyet tatt i bruk under andre verdenskrig. Welland ble bare produsert i et mindre antall før den ble erstattet av den forbedrede Rolls-Royce Derwent.

Nene

Rolls-Royce Nene var en turbojetmotor videreutviklet fra Derwent, og den siste av turbojetmotorene med sentrifugalkompressor produsert av Rolls-Royce. Den var første gang prøvekjørt i 1946, og i Storbritannia brukt av jagerflyene Attacker og Sea Hawk, men var i større antall produsert med og uten lisens av andre flymotorprodusenter. Den var produsert i Sovjetunionen, som hadde fått 25 Nene-motorer og kopiert dem, for jagerflyet MiG-15, og i videreutviklet form av jagerflyet MiG-17 og bombeflyet Il-28, av Hispano-Suiza for det franske jagerflyet Ouragan, av Canadair for treningsflyet CT-133 Silver Star og av Pratt & Whitney i USA som JT6 Turbo Wasp, brukt av jagerflyet F9F Panther.

Trent

Rolls-Royce Trent var verdens første turbopropmotor, utviklet fra turbojetmotoren Rolls-Royce Derwent og første gang prøvekjørt i 1945. Den ble aldri satt i produksjon, og navnet er siden brukt igjen på en suksessfull serie turbofanmotorer første gang prøvekjørt i 1990 og brukt av Airbus A330, Airbus A350, Airbus A380, Boeing 777 og Boeing 787 Dreamliner.

Dart

Rolls-Royce Dart var en turbopropmotor, første gang prøvekjørt i 1947. Den var brukt av passasjerflyet Viscount, som var det første serieproduserte turbopropdrevne passasjerflyet i verden, og senere også av passasjerflyet Hawker Siddeley HS.748 og det japanske passasjerflyet NAMC YS-11.

Avon

Rolls-Royce Avon

U.S. Air Force photo.

Rolls-Royce Avon var fabrikkens første serieproduserte turbojetmotor med aksialkompressor. Den var brukt av passasjerflyet Comet, som var det første serieproduserte jetdrevne passasjerflyet i verden, og var også brukt av jagerflyene Lightning og Draken, og bombeflyene Canberra og Valiant.

Conway

Rolls-Royce Conway var den første turbofanmotoren som ble tatt i bruk. Den ble første gang prøvekjørt i 1953, og første gang tatt i bruk i 1959, og var brukt av passasjerflyene DC-8, Boeing 707 og VC10, og bombeflyet Victor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg