Rolls-Royce plc

Rolls-Royce Dart turbopropmotor, produsert 1946–86, brukt blant annet av det regionale passasjerflyet Fokker Friendship.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rolls-Royce plc er et britisk industriforetak. Det ble grunnlagt som bilfabrikk i 1906 (se Rolls-Royce), og har hatt produksjon av flymotorer fra 1915. Rolls-Royce har bygd seg opp til å bli en av verdens største flymotorprodusenter.

Historie

I 1931 ble Bentley-fabrikken innlemmet. Den første jetmotor (Welland) ble bygd i 1943, senere begynte også produksjon av gassturbiner. Etter økonomiske vanskeligheter, konkurs og nasjonalisering, ble flymotorproduksjonen og bilproduksjonen skilt i 1971. Flymotorselskapet ble privatisert i 1987.

Rolls-Royce Marine ble dannet gjennom overtakelsen av industrikonsernet Vickers i 1999. Selskapet er verdensledende innen propeller og skipsmotorer, og lager ellers blant annet gassturbiner, dieselmotorer, propeller, ror og vannjetmotorer, omfatter fra 1999 også de bedriftene som inngikk i den norske Ulsteingruppen (unntatt verftsvirksomheten), Rolls-Royce Marine AS, opprinnelig Vickers Ulstein Marine Systems AS, med hovedkontor i Ulsteinvik.

Virksomhet

Rolls-Royce plc hadde i 2018 en omsetning på 15,73 milliarder euro, og rundt 54 500 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg