Ulstein Group

Verftsanlegget med hovedkontoret til Ulstein Group i Ulsteinvik.

Artikkelstart

Ulsteingruppen er et norsk maritimt industrikonsern med aktiviteter innen skipsbygging, skipsdesign og elektro- og automasjonsløsninger for skip. Konsernet har sine røtter i et verksted grunnlagt i 1917 i UlsteinvikSunnmøre, der selskapet fortsatt har sitt hovedkontor og mye av sin virksomhet.

Faktaboks

Også kjent som
Ulsteingruppen, Ulstein

Virksomhet

Ulstein omfatter i dag skipsverft i Ulsteinvik som bygger servicefartøy til oljeindustrien, bil- og passasjerferjer, fartøy til vindustrien til havs og mindre cruiseskip, såkalte ekspedisjonsskip. Selskapet driver også design og utvikling av skipskonsept gjennom selskap i Ulsteinvik og i Nederland, og selskapet Ulstein Power & Controls leverer elektrosystemer til skip. Designselskapet har blant annet utviklet det kjente X-baug konseptet, et design med foroverlent skipsbaug som er benyttet på et stort antall skip bygd ved eget verft og på lisens hos andre verft verden over.

Det var Martin Ulstein som etablerte selskapet som et lite mekanisk verksted i 1917. Da han døde brått i 1948, overtok først ektefellen Inga ledelsen før sønnen Idar Ulstein gikk inn i selskapet. Han ble en av pionerene innen oppbyggingen av norsk maritim industri i tiårene etter andre verdenskrig og fram til han gikk bort i 2012. Datteren Gunvor Ulstein overtok da som konsernsjef og sønnen Tore Ulstein som styreleder. Finansdirektør Cathrine Kristiseter Marti tok over som konsernsjef etter Gunvor Ulstein som gikk inn i ulike styreroller i konsernet i november 2020.

Historikk

De første årene var det installasjon av motorer og reparasjoner og vedlikehold av mindre fiskefartøy som var hovedaktiviteten i daværende Ulstein Mek. Verksted. I 1957 startet byggingen av båter i stål med fergen Torulf som første bygg. De neste årene ble det bygd et stort antall fiskebåter for det norske markedet, men etter hvert ble det eksportordrer både av fiskebåter og lastebåter til Færøyene, Island, Nederland, Danmark og Sverige før skip til oljevirksomheten dominerte i flere tiår.

På 1960-tallet designet Ulstein sine egne fremdriftspropeller, og selskapet Ulstein Propeller ble stiftet som eget selskap i 1965. Dette var starten på en kraftig ekspansjon for selskapet der flere utstyrsprodusenter i inn- og utland ble kjøpt og der selskapet startet design av skip. UT-serien har blitt en stor suksess med blant annet et stort antall fartøy til oljevirksomheten som er bygd ved eget verft og på lisens av verft verden over. I 1974 ble også naboverftet Hatlø Verksted kjøpt, og i 1985 BMV-gruppen i Bergen med motorfabrikk, verft og produksjon av dekksutstyr. På 1990-tallet hadde Ulsteingruppen over 4 000 ansatte og en omsetning på over fire milliarder kroner.

I 1999 ble Ulsteingruppen overtatt av det britiske konsernet Vickers Plc, med unntak av skipsbyggingsvirksomheten i Ulsteinvik som Ulstein-familien beholdt. Kort tid etter ble Vickers overtatt av industrikonsernet Rolls-Royce, og i 2019 ble Rolls-Royce sin maritime virksomhet kjøpt tilbake til Norge av Kongsberg Gruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg