Grumman E-2A Hawkeye
SDASM Archives.

Northrop Grumman E-2 Hawkeye er et amerikansk tomotors AEW&C-fly (luftbåren tidlig varslings- og kontrollsystem) for bruk fra hangarskip. E-2 Hawkeye er det eneste flyet produsert som fra utgangspunktet har blitt utviklet for denne rollen.

Historie

Northrop Grumman E-2C Hawkeye

/U.S. Navy photo.
Lisens: fri

E-2 Hawkeye ble opprinnelig utviklet og produsert av Grumman Corporation og fløy første gang 21. oktober 1960. De første flyene ble levert til den amerikanske marinen i 1964. E-2 Hawkeye er fremdeles i produksjon. Den nyeste varianten E-2D Advanced Hawkeye fløy første gang 3. august 2007, og har vært i bruk i den amerikanske marinen fra 2015 og levert til det japanske flyvåpenet fra 2019. Flytypen var ved utgangen av 2022 i bruk i USA, Egypt, Frankrike, Japan og Taiwan, og har tidligere også vært brukt av Israel og Singapore.

Transportflyet C-2 Greyhound er basert på E-2 Hawkeye.

Spesifikasjoner

Varianten E-2D Advanced Hawkeye er utstyrt med to Rolls-Royce T56 turbopropmotorer, se flymotor, hver med en ytelse på 3800 kilowatt. Flyet har en besetning på fem, bestående av to piloter og tre systemoperatører.

  • Vingespenn: 24,56 meter
  • Lengde: 17,55 meter
  • Maksimal startvekt: 26 083 kilogram
  • Topphastighet: 626 kilometer i timen
  • Aksjonsradius: 370 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg