Villa i Homansbyen, Oslo, oppført 1875 i nyrenessansestil. Arkitekt: Niels Eckhoff.

Nyrenessanse var en stilretning innen europeisk arkitektur og brukskunst i siste halvdel av 1800-tallet; retningen tok særlig opp renessansens formspråk og blomstret rundt 1840–1880.

Faktaboks

Uttale
nˈyrenessˈanse

Nyrenessansens utgangspunkt var den sterke renessanseinteressen innen kunst- og historieoppfatning som naturlig fulgte etter begeistringen for gotikken. Stilen fikk mer enn de andre såkalte neo-stiler sin særlige nasjonale utforming med blomstring i Tyskland, der den ble båret av sterke nasjonale, historiske interesser, ikke minst etter felttoget mot Frankrike i 1870–1871.

En hovedfigur innen stilretningen var Gottfried Semper, først professor i Dresden, senere i Zürich. Både som teoretiker og som utførende arkitekt fikk han stor innflytelse, ikke minst på norske arkitektstudenter, som på denne tiden nesten alle studerte i Tyskland. På grunn av den nære forbindelsen med dette kulturmiljøet ble denne neo-stilen med de pussede fasadene med renessanseornamenter den mest fremherskende i de større byene i Norge.

I Europa ble nyrenessansen avløst av nybarokken og art nouveau i 1890-årene, i Norge av dragestilen omtrent samtidig, selv om den levde videre i arkitekturen i 1890-årene i en dansk-hollandskpreget variant med rød tegl og mer eller mindre ekte sandsteinsbånd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg