Kvinner i den kurdiske kvinnebrigaden Women’s Protection Units spiller en fremtredende rolle i SDF.
/AP/NTB.

Syrian Democratic Forces er en militær allianse mellom militære og politiske grupper i Syria. Alliansen er spesielt kjent for å ha vært en sentral deltager i kampen mot Den islamske stat (IS), i blant annet slaget om Raqqa. I senere tid har SDF imidlertid kjempet mest mot tyrkisk-støttede grupper.

Faktaboks

Også kjent som

arabisk: Quwwāt Sūriyā al-Dīmuqrāṭīya; kurdisk: Hêzên Sûriya Demokratîk, SDF

SDF ble opprettet i oktober 2015 som resultat av et militært samarbeid mellom særlig People’s Protection Units (YPG) og militsgrupper tilsluttet Free Syrian Army (FSA). Samarbeidet foregikk særlig i den selverklærte statsdannelsen Rojava i Nord-Syria.

Medlemmer

SDF består av grupper fra ulike syriske nasjonaliteter og religioner: Kurdere, arabere, armenere, assyrere, tsjerkessere og turkmenere; og både sunnimuslimer og kristne. Koalisjonen er dominert av den kurdiske militære styrken YPG med dens kvinnebrigade Women’s Protection Units (YPJ). Enkelte mindre, sekulære syriske grupper har også sluttet seg til SDF.

Med YPGs dominerende stilling i SDF er alliansen, særlig av tyrkiske myndigheter, koblet til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia. Dette er av Tyrkia og også USA ansett for å være en terrororganisasjon. Like fullt har YPG og SDF fra 2015 mottatt våpenhjelp fra USA samt militær støtte fra den USA-ledede Operation Inherent Resolve (OIR). Dette var blant annet tilfelle under kampene mot IS i provinsen Raqqa og mot byen med samme navn, som var hovedsetet for IS i Syria. Det samme gjaldt for kampene for å frigjøre Kobane fra IS-kontroll. OIR har særlig gitt SDF og YPG luftstøtte. USA har bidratt med våpenhjelp og trening av soldater. Både amerikanske og franske spesialstyrker skal ha operert sammen med SDF-styrker. Det er også meldt at SDF har mottatt noe støtte fra Russland, som siden høsten 2015 har engasjert seg direkte i den syriske krigen.

Militære styrker

Størrelsen på SDFs militære styrker økte fra 2016 til 2019. Det er oppgitt ulike tall på antall soldater, de største anslagene ligger over 50 000. Den kurdiske YPG-militsen utgjør den største delen av styrkene, men med et tiltagende innslag av arabiske soldater.

I januar 2018 kunngjorde USA at de ville trene en grensestyrke i Nord-Syria, Syrian Border Security Force, på 30 000 soldater, hvorav halvparten var tenkt å komme fra SDF. Derved oppsto en politisk konflikt mellom de to NATO-allierte USA og Tyrkia, idet Tyrkia ønsker å svekke de kurdiske gruppene i Syria. Dette var også årsaken til at Tyrkia i januar 2018 iverksatte en militær operasjon inn i Syrias Afrin-provins.

Da Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan i oktober 2019 kunngjorde at han ville iverksette en ny og til da tredje militær offensiv langs den syrisk-tyrkiske grensen, denne gangen i områder patruljert av amerikanske soldater, besluttet Donald Trump å trekke tilbake styrker fra grensa, for slik å åpne opp for tyrkiske operasjoner. Per 2022 er det imidlertid fremdeles amerikanske styrker i Nordøst-Syria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg