Syrian Democratic Forces (arabisk: Quwwāt Sūriyā al-Dīmuqrāṭīya; kurdisk: Hêzên Sûriya Demokratîk, SDF); militær allianse mellom flere grupper av forskjellig nasjonalitet i Syria som kjemper mot de islamistiske grupperingene, spesielt Den islamske stat (IS) og Jabhat al-Nusra (JN). SDF ble opprettet i oktober 2015 som resultat av et militært samarbeid særlig mellom People’s Protection Units (YPD) og militsgrupper tilsluttet Free Syrian Army (FSA), og med utspring i den kurdiske revolusjonen i den selverklært selvstendige statsdannelsen Rojava. I desember 2015 ble en politisk struktur etablert; Syrian Democratic Council.

SDF er en sammenslutning av flere militsgrupper; kurdiske, arabiske, armenske, assyriske, circassiske og turkmenske. Koalisjonen er imidlertid dominert av kurdiske YPD inklusive den kvinnebrigade, Women’s Protection Units (YPJ). Gjennom YPD knyttes SDF til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

SDF har fra starten mottatt våpenhjelp fra USA, framfor alt som støtte i kampene mot IS i provinsen Raqqa, og mot byen med samme navn, som er hovedsetet for IS i Syria. Det er også meldt at SDF har mottatt noe støtte fra Russland, som siden høsten 2015 har engasjert seg direkte i den syriske krigen. I november 2016 startet SDF en angrep på byen, støttet av amerikanske flyangrep, samtidig med operasjonen for å frigjøre Mosul; det viktigste holdepunktet for IS i Irak. I juni 2017 iverksatte SDF en offensiv for å frigjøre Raqqa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.