Syrian Democratic Forces

Artikkelstart

Syrian Democratic Forces er en militær allianse mellom flere militære og politiske grupper i Syria. Alliansen kjemper mot islamistiske militser som deltar i Syriakrigen, spesielt Den islamske stat (IS) og Jabhat al-Nusra (fra 2016: Jabhat Fateh al-Sham).

Faktaboks

Også kjent som

arabisk: Quwwāt Sūriyā al-Dīmuqrāṭīya; kurdisk: Hêzên Sûriya Demokratîk, SDF

SDF ble opprettet i oktober 2015 som resultat av et militært samarbeid mellom særlig People’s Protection Units (YPG) og militsgrupper tilsluttet Free Syrian Army (FSA), og med utspring i den selverklærte statsdannelsen Rojava i Nord-Syria. I desember 2015 ble en politisk struktur etablert; Syrian Democratic Council.

SDF samarbeidet til 2019 med amerikanske styrker i Nord-Syria. Da disse ble trukket ut i oktober 2019, ble området angrepet under en tyrkisk invasjon.

Medlemmer

SDF består av grupper fra ulike syriske nasjonaliteter og religioner: Kurdere, arabere, armenere, assyrere, circassere og turkmenere; og både (sunni-) muslimer og kristne. Koalisjonen er dominert av den kurdiske militære styrken YPG med dens kvinnebrigade, Women’s Protection Units (YPJ). Enkelte mindre, sekulære syriske grupper har også sluttet seg til SDF.

Med YPGs dominerende stilling i SDF er alliansen, særlig av tyrkiske myndigheter, koblet til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia. Dette er av Tyrkia, så vel som USA, ansett for å være en terrororganisasjon. Like fullt har YPG og SDF, fra 2015, mottatt våpenhjelp fra USA samt militær støtte fra den USA-ledede Operation Inherent Resolve (OIR) i sin kamp mot IS og andre jihadistgrupper. Dette var blant annet tilfelle under kampene i provinsen Raqqa, og mot byen med samme navn, som var hovedsetet for IS i Syria, og kampene for å frigjøre Kobane fra IS-kontroll. OIR har særlig gitt SDF og YPG luftstøtte. USA har bidratt med våpenhjelp og trening av soldater. Både amerikanske og franske spesialstyrker skal ha operert sammen med SDF-styrker. Det er også meldt at SDF har mottatt noe støtte fra Russland, som siden høsten 2015 har engasjert seg direkte i den syriske krigen.

Militære styrker

Størrelsen på SDFs miitære styrker økte fra 2016 til 2019. Det er oppgitt ulike tall på antall soldater, også over 50 000, med den kurdiske YPG-militsen som den største, men med et tiltagende innslag av arabiske soldater.

I januar 2018 kunngjorde USA at de ville trene en grensestyrke i Nord-Syria, Syrian Border Security Force, på 30 000 soldater, hvorav halvparten var tenkt å komme fra SDF. Derved oppsto en politisk konflikt mellom de to NATO-allierte USA og Tyrkia, idet Tyrkia ønsker å svekke de kurdiske gruppene i Syria. Dette var også årsaken til at Tyrkia i januar 2018 iverksatte en militær operasjon inn i Syrias Afrin-provins.

USAs president Donald Trump kunngjorde i desember 2018 at han ville trekke de amerikanske soldatene ut av Syria, noe som vil svekke SDF militært.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg