Syrian Democratic Forces er en militær allianse mellom flere grupper av flere nasjonaliteter i Syria som kjemper mot de islamistiske grupperingene, spesielt Den islamske stat (IS) og Jabhat al-Nusra (fra 2016: Jabhat Fateh al-Sham).

SDF ble opprettet i oktober 2015 som resultat av et militært samarbeid særlig mellom People’s Protection Units (YPG) og militsgrupper tilsluttet Free Syrian Army (FSA), og med utspring i den selverklært selvstendige statsdannelsen Rojava. I desember 2015 ble en politisk struktur etablert; Syrian Democratic Council.

SDF er en sammenslutning av flere militsgrupper fra ulike nasjonaliteter og med soldater tilhørende flere religioner: Kurdere, arabere, armenere, assyrere, circassere og turkmenere; (sunni-) muslimer og kristne. Koalisjonen er imidlertid dominert av de kurdiske militære styrken YPG med dens kvinnebrigade, Women’s Protection Units (YPJ). Enkelte mindre, sekulære syriske grupper har også sluttet seg til SDF.

Med YPGs dominerende stilling i SDF er alliansen, særlig av tyrkiske myndigheter, koblet til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia. Dette er av Tyrkia, så vel som USA, ansett for å være en terrororganisasjon. Like fullt har både YPG direkte, og deretter SDF, mottatt omfattende våpenhjelp fra USA, samt militær støtte fra den USA-ledede Operation Inherent Resolve (OIR) i kamper mot IS og andre jihadistgrupper. Dette var blant annet tilfelle under kampene i provinsen Raqqa, og mot byen med samme navn, som var hovedsetet for IS i Syria, og kampene for å frigjøre Kobane fra IS-kontroll. Det er også meldt at SDF har mottatt noe støtte fra Russland, som siden høsten 2015 har engasjert seg direkte i den syriske krigen.

Størrelsen på SDFs miitære styrker økte i 2016 og 2017. Det er oppgitt ulike tall på antall soldater, også over 50 000, med den kurdiske YPG-militsen som den største, men med et tiltagende innslag av arabiske soldater.

I januar 2018 kunngjorde USA at de ville trene en grensestyrke i Nord-Syria, Syrian Border Security Force, på 30 000 soldater, hvorav halvparten var tenkt å komme fra SDF. Derved oppsto en politisk konflikt mellom de to NATO-allierte USA og Tyrkia, idet Tyrkia ønsker å svekke de kurdiske gruppene i Syria. Dette var også årsaken til at Tyrkia i januar 2018 iverksatte en militær operasjon inn i Syrias Afrin-provins.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.