Syrian Democratic Forces (arabisk: Quwwāt Sūriyā al-Dīmuqrāṭīya; kurdisk: Hêzên Sûriya Demokratîk, SDF); militær allianse mellom flere grupper av forskjellig nasjonalitet i Syria som kjemper mot de islamistiske grupperingene, spesielt Den islamske stat (IS) og Jabhat al-Nusra (JN). SDF ble opprettet i oktober 2015 som resultat av et militært samarbeid særlig mellom People’s Protection Units (YPD) og militsgrupper tilsluttet Free Syrian Army (FSA), og med utspring i den kurdiske revolusjonen i den selverklært selvstendige statsdannelsen Rojava. I desember 2015 ble en politisk struktur etablert; Syrian Democratic Council.

SDF er en sammenslutning av flere militsgrupper; kurdiske, arabiske, armenske, assyriske, circassiske og turkmenske. Koalisjonen er imidlertid dominert av kurdiske YPD inklusive den kvinnebrigade, Women’s Protection Units (YPJ). Gjennom YPD knyttes SDF til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

SDF har fra starten mottatt våpenhjelp fra USA, framfor alt som støtte i kampene mot IS i provinsen Raqqa, og mot byen med samme navn, som er hovedsetet for IS i Syria. Det er også meldt at SDF har mottatt noe støtte fra Russland, som siden høsten 2015 har engasjert seg direkte i den syriske krigen. I november 2016 startet SDF en angrep på byen, støttet av amerikanske flyangrep, samtidig med operasjonen for å frigjøre Mosul; det viktigste holdepunktet for IS i Irak. I juni 2017 iverksatte SDF en offensiv for å frigjøre Raqqa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.