Peshmerga, peshmerga (eller pershmerge); betegnelse på kurdiske væpnede styrker; offisielt brukt om militære og andre sikkerhetsstyrker i de kurdiske selvstyreområdene i Nord-Irak. Betegnelsen sies å stamme fra den første, og kortvarige kurdiske republikken, Mahabad-republikken.

Peshmerga omtales vesentlig som den kurdiske hæren, men omfatter også enkelte andre væpnede avdelinger. Noen enheter er innlemmet i den irakiske hæren, og fungerer i hovedsak som grensestyrker mellom det kurdiske området og Irak. Styrken skal være på rundt 120 000 personer, kvinner og menn.

Styrkene finansieres av de kurdiske selvstyremyndighetene samt sentralregjeringen i Irak. Som følge av framrykkingen til jihadist-gruppen Den islamske stat (IS) i Nord-Irak sommeren 2014, fikk peshmergaen militær luftstøtte fra USA og våpenhjelp fra Frankrike.

Kurdiske klaner og stammer har tradisjonelt hatt muligheten til å mobilisere væpnede styrker mot hverandre eller inntrengere. I senere tid skal peshmerga ha kommet fra Hamidiya-kavaleriet: irregulære kavaleriavdelinger som ble opprettet på slutten av 1800-tallet for å beskytte Det osmanske rikets nordlige grenser mot Russland.

Etter dette rikets sammenbrudd ble det dannet militser i ulike deler av Kurdistan. Disse bekjempet hverandre, før de etter hvert i større grad kjempet for kurdisk selvstyre, såvel som mot britiske og franske okkupasjonsmakter og lokale tyrkiske, arabiske og persiske overherrer.

Etter andre verdenskrig opprettet Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) militære avdelinger i Iran og Irak som ble kjent som peshmerga. Disse kjempet for kurdisk selvstyre mot iranske og irakiske styrker.

I 1992 etablerte kurderne selvstyre i mesteparten av de kurdiske områdene i Nord-Irak, som resultat av den andre golfkrigen i 1991. peshmerga-styrkene til partiene Kurdistans patriotiske union (PUK) og Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) ble områdets forsvarsstyrker. Imidlertidig brøt det ut krig mellom disse i perioden 1994–96, før en våpenhvile ble undertegnet i 1998. I 2006 ble styrkene til de to partiene formelt slått sammen og samlet under Ministeriet for Peshmerga-saker i Erbil (Irbil).

Peshmerga har offisielt kontroll over de kurdiske områdene i Irak, der de styres som en regulær hær med både lette og tunge våpen. De irakisk-kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) i Nord-Irak har forsøkt å modernisere peshmerga-enhetene ved blant annet å gjennomføre moderne militær trening og innføre militære uniformer. Disse har erstattet den tradisjonelle bekledningen (sharval) som den kurdiske geriljaen pleide å bære.

Peshmerga brukes også av kurdiske geriljastyrker som kjemper mot regimet i Iran. Kurdiske partier fra Syria som er allierte med KDP og PUK i Irak bruker begge betegnelsen peshmerga. De har også samme kurdiske flagg som kurderne i Irak.

Kurdistans arbeiderparti (PKK) som kjemper i Tyrkia har valgt å bruke betegnelsen gerilja i stedet for peshmerga. Det samme gjelder det sterkeste kurdiske partiet i Syria, Det demokratiske unionspartiet (PYD) og Partiet for et fritt liv i Kurdistan (PJAK) i Iran. Disse anses for å være henholdsvis en syrisk og en iransk-kurdisk gren av PKK.

  • Chapman, Dennis P. (2011). Security Forces of the Kurdistan Regional Government. Mazda.
  • Fischer-Taher, A. (2003) "Wir gaben viele Märtyre": Widerstand und kollektive Identitätsbildung in Irakisch Kurdistan. Doktoravhandling. Münster: Unrast.
  • Meiselas, Susan. (1997). Kurdistan: In the Shadow of History. Random House.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.