Peshmerga

Peshmerga-soldater i Syria i 2014.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Peshmerga er kurdiske væpnede styrker; offisielt brukt om militære og andre sikkerhetsstyrker i de kurdiske selvstyreområdene i Nord-Irak. Betegnelsen sies å stamme fra den første, og kortvarige kurdiske republikken, Mahabad-republikken.

Faktaboks

Etymologi

kurdisk pêşmerge av pesh ‘foran, før’ og marg ‘død’, direkte oversatt ‘en som er foran eller før døden’

Også kjent som

pershmerge

De som ser døden i øynene, frihetskjemper

Peshmerga omtales vesentlig som den kurdiske hæren, men omfatter også enkelte andre væpnede avdelinger. Noen enheter er innlemmet i den irakiske hæren, og fungerer i hovedsak som grensestyrker mellom det kurdiske området og Irak. Styrken skal være på rundt 120 000 personer, kvinner og menn.

Styrkene finansieres av de kurdiske selvstyremyndighetene samt sentralregjeringen i Irak. Som følge av framrykkingen til jihadist-gruppen Den islamske stat (IS) i Nord-Irak sommeren 2014, fikk peshmergaen militær luftstøtte fra USA og våpenhjelp fra Frankrike.

Historie

Kurdiske klaner og stammer har tradisjonelt hatt muligheten til å mobilisere væpnede styrker mot hverandre eller inntrengere. I senere tid skal peshmerga ha kommet fra Hamidiya-kavaleriet: irregulære kavaleriavdelinger som ble opprettet på slutten av 1800-tallet for å beskytte Det osmanske rikets nordlige grenser mot Russland.

Etter Det osmanske rikets sammenbrudd etter første verdenskrig ble det dannet militser i ulike deler av Kurdistan. Disse bekjempet hverandre, før de etter hvert i større grad kjempet for kurdisk selvstyre, såvel som mot britiske og franske okkupasjonsmakter og lokale tyrkiske, arabiske og persiske overherrer.

Etter andre verdenskrig opprettet Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) militære avdelinger i Iran og Irak som ble kjent som peshmerga. Disse kjempet for kurdisk selvstyre mot iranske og irakiske styrker.

Stilling i Irak

I 1992 etablerte kurderne selvstyre i mesteparten av de kurdiske områdene i Nord-Irak, som resultat av den andre golfkrigen i 1991. Peshmerga-styrkene til partiene Kurdistans patriotiske union (PUK) og Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) ble områdets forsvarsstyrker. Imidlertid brøt det ut krig mellom disse i perioden 1994–1996, før en våpenhvile ble undertegnet i 1998. I 2006 ble styrkene til de to partiene formelt slått sammen og samlet under Ministeriet for Peshmerga-saker i Erbil (Irbil).

Peshmerga har offisielt kontroll over de kurdiske områdene i Irak, der de styres som en regulær hær med både lette og tunge våpen. De irakisk-kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) i Nord-Irak har forsøkt å modernisere peshmerga-enhetene ved blant annet å gjennomføre moderne militær trening og innføre militære uniformer. Disse har erstattet den tradisjonelle bekledningen (sharval) som den kurdiske geriljaen pleide å bære.

Peshmerga i andre land

Peshmerga brukes også av kurdiske geriljastyrker som kjemper mot regimet i Iran. Kurdiske partier fra Syria som er allierte med KDP og PUK i Irak bruker begge betegnelsen peshmerga. De har også samme kurdiske flagg som kurderne i Irak.

Kurdistans arbeiderparti (PKK) som kjemper i Tyrkia har valgt å bruke betegnelsen gerilja i stedet for peshmerga. Det samme gjelder det sterkeste kurdiske partiet i Syria, Det demokratiske unionspartiet (PYD) og Partiet for et fritt liv i Kurdistan (PJAK) i Iran. Disse anses for å være henholdsvis en syrisk og en iransk-kurdisk gren av PKK.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chapman, Dennis P. (2011). Security Forces of the Kurdistan Regional Government. Mazda.
  • Fischer-Taher, A. (2003) "Wir gaben viele Märtyre": Widerstand und kollektive Identitätsbildung in Irakisch Kurdistan. Doktoravhandling. Münster: Unrast.
  • Meiselas, Susan. (1997). Kurdistan: In the Shadow of History. Random House.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg