Røldal (sogn og tidligere kommune)

Røldal
Fra Røldal. Stavkirken fra 1200-tallet er fortsatt bygdas soknekirke.
Røldal
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Røldal er et sogn og en tidligere kommune i Hardanger, Vestland (tidligere Hordaland) fylke. Fra 2020 hører Røldal sammen med resten av tidligere Odda kommune til Ullensvang kommune.

Den tidligere kommunen Røldal ble opprettet i 1837 da det lokale selvstyret ble innført, og den hadde uendrede grenser helt til den ble sammenslått med Odda i 1964. Røldal hadde 676 innbyggere ved sammenslåingen. Røldal hørte til Stavanger Amt (Rogaland) frem til 1848 da det ble overført til Søndre Bergenhus Amt (Hordaland).

Røldal ligger lengst sørøst i Vestland fylke og grenser til Sauda og Suldal i Rogaland i henholdsvis sørvest og sør og Vinje i Vestfold og Telemark i øst. Sentralt i bygda ligger Røldalsvatnet (363–380 meter over havet) som hører til Suldalsvassdraget. På begge sider av vannet er det høye fjell, i sørøst ligger Norges sørligste bre, Breifonn, med høyeste punkt Monsaskukken (1608 meter over havet) på grensen til Suldal kommune. Høyest når fjellene lengst øst i sognet med Sandfloegga (1721 meter over havet) som er Hardangerviddas høyeste fjell etter Hardangerjøkulen.

E134 (Vassum i Ås–Drammen–Haukelifjell–Haugesund) er hovedforbindelsen mellom Østlandet og områdene mellom Boknafjorden og Hardangerfjorden. Fra Røldal fører to veier sørover til Ryfylke: Riksvei 13 (indre stamvei på Vestlandet) går ned Brattlandsdalen til Suldal og fylkesvei 520 går over fjellet til Sauda (vinterstengt mellom Røldal og Hellandsbygd).

Røldal har atskillig turisttrafikk. Røldal Skisenter ligger i fjellet på vestsiden av Røldalsvatnet, ved E134 nær munningen av Røldalstunnelen. Røldal har betydelig kraftutbygging, se Røldal-Suldal-utbyggingen.

Røldal sogn, som svarer til den tidligere kommunen og utgjør 719 kvadratkilometer har 471 innbyggere (2021). Det meste av bosetningen i bygda finner en nord for Røldalsvatnet. Her ligger Røldal tettsted (341 innbyggere i 2021). Røldal stavkirke er særlig kjent for beretninger om sitt undergjørende krusifiks. Nær stavkirken ligger Røldal bygdemuseum.

Navnet

Navnet ble skrevet noe ulikt i norrøn tid, blant annet Rærykdal (1462) og Røgædal (1501). Flere tolkninger er mulige, blant annet avledning av navnet på hovedelva gjennom bygda, Røyrga, som er avledet av adjektivet røyrugr, enten av røyrr, 'steindunge' eller 'siv'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg