Røldal - sogn og tidligere kommune

Røldal sogn og tidligere kommune i Odda kommune, Hordaland, Sognet svarer til tidligere Røldal kommune; den ble opprettet 1837 da det lokale selvstyret ble innført, og ble innlemmet i Odda i 1964. Røldal ligger lengst sørøst i Hordaland og grenser til Sauda og Suldal i Rogaland i henholdsvis sørvest og sør og Vinje i Telemark i øst; 719 km2 og med 506 innbyggere (2017).

Sentralt i bygda ligger Røldalsvatnet (363–380 moh.) med det meste av bosetningen nord for dette; her ligger Røldal tettsted (359 innbyggere 2016). På begge sider av vannet er det høye fjell, i sørøst ligger Norges sørligste bre, Breifonn med høyeste punkt Monsaskukken (1608 moh.) på grensen til Suldal kommune. Høyest når fjellene lengst øst i sognet med Sandfloegga (1721 m) som er Oddas høyeste fjell, likeledes Hardangerviddas høyeste etter Hardangerjøkulen.

Røldal stavkirke er særlig kjent for beretninger om sitt undergjørende krusifiks. Nær stavkirken ligger Røldal bygdemuseum.

E 134 (Drammen–Haugesund) er hovedforbindelsen mellom Østlandet og områdene mellom Boknafjorden og Hardangerfjorden. Fra Røldal fører to veier sørover til Ryfylke: Rv. 13 gjennom Brattlandsdalen til Suldal og Fv. 520 til Sauda (vinterstengt mellom Breiborg og Hellandsbygd).

Røldal har atskillig turisttrafikk. Røldal Skisenter ligger i fjellet på vestsiden av Røldalsvatnet, ved E 134 nær munningen av Røldalstunnelen. Røldal har betydelig kraftutbygging, se Røldal-Suldal-utbyggingen.

Røldal sognet til Stavanger Amt (Rogaland) frem til 1848 da det ble overført til Søndre Bergenhus Amt (Hordaland). Navnet ble skrevet noe ulikt i norrøn tid, bl.a. Rærykdal (1462) og Røgædal (1501). Flere tolkninger er mulige, blant annet avledning av navnet på hovedelva gjennom bygda, Røyrga, som er avledet av adjektivet røyrugr, enten av røyrr, 'steindunge' eller 'siv'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg