Søndre Bergenhus Amt er et tidligere norsk fylke som ble opprettet i 1763 ved deling av det daværende Bergen Stiftsamt i henholdsvis Søndre Bergenhus Amt og Nordre Bergenhus Amt. Disse svarer stort sett til de senere fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane. Fra Søndre Bergenhus Amt ble Bergen skilt ut som eget byfylke i 1831, og i 1919 ble navnet på amtet endret til Hordaland fylke. Fra 1972 ble Bergen igjen en del av dette fylket.

I 2020 ble det nye Vestland fylke opprettet av de to tidligere fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane. Vestland svarer til de to tidligere amtene Søndre Bergenhus og Nordre Bergenhus med to unntak, begge angående kommuner som er overført til nabofylkene: I sør ble i 2002 daværende Ølen kommune overført til Rogaland og i 2006 lagt til Vindafjord kommune, og i nord ble Hornindal i 2020 sammenslått med Volda og ble dermed en del av Møre og Romsdal fylke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg