Jan av Nepomuk

Faktaboks

Jan av Nepomuk

Johannes fra Nepomuk

tsjekkisk Jan Nepomucký

engelsk John of Nepomuk

Født
1345
Død
20. mars 1393, Praha
omtrentlig fødselsår
Statue av Jan av Nepomuk i Praha.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Jan av Nepomuk, böhmisk prest som er nasjonalhelgen for Böhmen, helgen for broer og beskytter av skriftemåls-hemmeligheter.

Liv

Etter studier i Praha og Padova var han prest i Praha. Han kom i konflikt med kong Václav om en kirkelig utnevningssak, da Jan støttet erkebiskopen mot kongen. Dette førte til at han ble tatt til fange, torturert og kastet utfor Karlsbrua i Praha og ned i Vltava (Moldau), hvor han druknet.

Jan ble begravet i St. Vituskatedralen i Praha rundt 1400, og snart etter æret som hellig. Han ble stilisert som motbilde til den tyranniske kong Václav. Ifølge senere legender ble han drept av kongen fordi han nektet å røpe dronningens skriftemål som han hadde fått høre.

Betydning

Kulten for Jan ble fremmet av jesuittene og av adelen. På 1800- og 1900-tallet har han kommet i et mer negativt lys som symbolfigur for den konservative habsburgske katolisismen, i kontrast til frihetshelten Jan Hus.

Jan av Nepomuk ble kanonisert i 1729, og hans festdag er 16. mai. Denne dagen er en stor festdag i Böhmen, men den ble i 1961 avskaffet som felles festdag for den katolske kirke. Han spiller imidlertid fortsatt en viktig rolle også i Sør-Tyskland og i Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg