Jan av Nepomuk

Faktaboks

Jan av Nepomuk

Johannes fra Nepomuk

tsjekkisk Jan Nepomucký

engelsk John of Nepomuk

født:
1345
død:
20. mars 1393, Praha
omtrentlig fødselsår
Statue av Jan av Nepomuk i Praha.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Jan av Nepomuk, böhmisk prest som er nasjonalhelgen for Böhmen, helgen for broer og beskytter av skriftemåls-hemmeligheter.

Liv

Etter studier i Praha og Padova var han prest i Praha. Han kom i konflikt med kong Václav om en kirkelig utnevningssak, da Jan støttet erkebiskopen mot kongen. Dette førte til at han ble tatt til fange, torturert og kastet utfor Karlsbrua i Praha og ned i Vltava (Moldau), hvor han druknet.

Jan ble begravet i St. Vituskatedralen i Praha rundt 1400, og snart etter æret som hellig. Han ble stilisert som motbilde til den tyranniske kong Václav. Ifølge senere legender ble han drept av kongen fordi han nektet å røpe dronningens skriftemål som han hadde fått høre.

Betydning

Kulten for Jan ble fremmet av jesuittene og av adelen. På 1800- og 1900-tallet har han kommet i et mer negativt lys som symbolfigur for den konservative habsburgske katolisismen, i kontrast til frihetshelten Jan Hus.

Jan av Nepomuk ble kanonisert i 1729, og hans festdag er 16. mai. Denne dagen er en stor festdag i Böhmen, men den ble i 1961 avskaffet som felles festdag for den katolske kirke. Han spiller imidlertid fortsatt en viktig rolle også i Sør-Tyskland og i Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg