defenestrasjon

Defenestrasjonen i 1618: Protestantiske adelsmenn kastet tre keiserlige rådsherrer ut av vinduene i rådssalen på borgen i Praha. Dette innledet et tsjekkisk opprør mot keiseren og dermed Trettiårskrigen. Tresnitt av Merian i kobberstikk-verket Theatrum Europaeum.

Defenestrasjonen i 1618
Av .

Defenestrasjon er et uttrykk som betyr vindusutkastelse, og blir brukt om to, av og til tre, episoder i tsjekkisk historie.

Faktaboks

Uttale
defenestrasjˈon
Etymologi
av latin ‘vindusutkastelse’

I juli 1419 kastet en husittisk folkemengde ledet av Jan Želivský flere av de katolske rådsherrene og borgerne ut av vinduene i Nybyens rådhus i Praha (Novoměstská radnice), og dette ble en av opptaktene til husittkrigene.

Uttrykket brukes hyppigst om det som skjedde 23. mai 1618. Habsburgkeiseren Ferdinand 2 (valgt i 1617) prøvde å knuse den tsjekkiske protestantismen. Som en reaksjon mot at tidligere keiserlige forordninger om religiøs frihet slik ble brutt, samlet protestantiske adelsmenn og borgere seg på kongeslottet (Královský palác) i borgen i Praha (Hradčany) med anklager mot to katolske rådsherrer som var innsatt av keiseren. Etter en hissig diskusjon ble de to rådsherrene og deres sekretær kastet ut av vinduet. De landet i en gammel gjødselhaug og overlevde. Episoden innledet det tsjekkiske opprøret mot keiseren, og dermed Trettiårskrigen.

Uttrykket brukes stundom også i forbindelse med Jan Masaryk, som ble funnet død utenfor et vindu i Černín-palasset 10. mars 1948, få dager etter den kommunistiske maktovertagelsen. Om han begikk selvmord eller ble myrdet, er uavklart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg