Defenestrasjon, uttrykk brukt om to, av og til tre, episoder i tsjekkisk historie.

I juli 1419 kastet en husittisk folkemengde ledet av Jan Želivský flere av de katolske rådsherrene og borgerne ut av vinduene i Nybyens rådhus i Praha (Novoměstská radnice), og dette ble en av opptaktene til husittkrigene.

Uttrykket brukes hyppigst om det som skjedde 23. mai 1618. Habsburgkeiseren Ferdinand 2 (valgt 1617) prøvde å knuse den tsjekkiske protestantismen. Som en reaksjon mot at tidligere keiserlige forordninger om religiøs frihet slik ble brutt, samlet protestantiske adelsmenn og borgere seg på kongeslottet (Královský palác) i borgen i Praha (Hradčany) med anklager mot to katolske rådsherrer som var innsatt av keiseren. Etter en hissig diskusjon ble de to rådsherrene og deres sekretær kastet ut av vinduet. De landet i en gammel gjødselhaug og overlevde. Episoden innledet det tsjekkiske opprøret mot keiseren, og dermed Trettiårskrigen.

Uttrykket brukes stundom også i forbindelse med Jan Masaryk, som ble funnet død utenfor et vindu i Černín-palasset 10. mars 1948, få dager etter den kommunistiske maktovertagelsen. Om han begikk selvmord eller ble myrdet, er uavklart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.