Defenestrasjon, uttrykk brukt om to, av og til tre, episoder i tsjekkisk historie.

I juli 1419 kastet en husittisk folkemengde ledet av Jan Želivský flere av de katolske rådsherrene og borgerne ut av vinduene i Nybyens rådhus i Praha (Novoměstská radnice), og dette ble en av opptaktene til husittkrigene.

Uttrykket brukes hyppigst om det som skjedde 23. mai 1618. Habsburgkeiseren Ferdinand 2 (valgt 1617) prøvde å knuse den tsjekkiske protestantismen. Som en reaksjon mot at tidligere keiserlige forordninger om religiøs frihet slik ble brutt, samlet protestantiske adelsmenn og borgere seg på kongeslottet (Královský palác) i borgen i Praha (Hradčany) med anklager mot to katolske rådsherrer som var innsatt av keiseren. Etter en hissig diskusjon ble de to rådsherrene og deres sekretær kastet ut av vinduet. De landet i en gammel gjødselhaug og overlevde. Episoden innledet det tsjekkiske opprøret mot keiseren, og dermed Trettiårskrigen.

Uttrykket brukes stundom også i forbindelse med Jan Masaryk, som ble funnet død utenfor et vindu i Černín-palasset 10. mars 1948, få dager etter den kommunistiske maktovertagelsen. Om han begikk selvmord eller ble myrdet, er uavklart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.