Václav Havel vinker til demonstranter i Praha 10. desember 1989. Som følge av Fløyelsrevolusjonen og det kommunistiske regimets fall ble Havel først Tsjekkoslovakias president fra desember 1990 til juli 1992 og siden Tsjekkias president fra 1993 til 2003.
Av /AFP/NTB.

Artikkelstart

Fløyelsrevolusjonen er en betegnelse brukt på mange språk om den fredelige omveltningen i Tsjekkoslovakia i november–desember 1989, da makten ble overført fra det kommunistiske diktaturet til folkelige bevegelser i løpet av få uker og uten bruk av vold, med det som følge at Václav Havel 29. desember ble valgt til Tsjekkoslovakias president.

Faktaboks

Også kjent som

tsjekkisk Sametová revoluce

slovakisk Nežná revolúcia

Opptakten

Gjennom hele 1989 hadde det vært økende folkelig motstand mot det kommunistiske styret, blant annet under Palach-uken i januar, på årsdagen for Warszawapaktlandenes invasjon 21. august 1968 og på årsdagen for opprettelsen av Tsjekkoslovakia 28. oktober 1918. Samtidig var det mange tegn på at det kommunistiske styret i nabolandene begynte å rakne, med Berlinmurens fall 9. november som en avgjørende begivenhet.

Forløpet

Minnesmerke på Národní třída i Praha der demonstranter ble slått brutalt ned i opptakten til Fløyelsrevolusjonen

Utløsende i Tsjekkoslovakia ble en demonstrasjon 17. november i Praha til minne om ofrene for nazistisk terror mot tsjekkoslovakiske studenter i 1939. Myndighetene oppløste demonstrasjonen med ekstrem brutalitet. Umiddelbart deretter besatte studentene fakultetene sine, og teatrene ble omdannet til offentlige diskusjonsfora. Organisasjonen Borgerforum ble dannet 19. november for å koordinere opposisjonens aktiviteter. Den fikk rask følge av søsterorganisasjonen Offentlighet mot vold i Slovakia. De påfølgende dagene var det massedemonstrasjoner i Tsjekkoslovakias byer med krav om slutt på kommunistpartiets styre, og 27. november ble det avholdt generalstreik. Den føderale lovgivende forsamlingen endret 29. november forfatningen slik at kommunistpartiet mistet sin særstilling. 10. desember tiltrådte en samlingsregjering, og 29. desember ble Václav Havel valgt til Tsjekkoslovakias president.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Konůpek, Michal (1990). Dagbok fra Praha.
  • Suk, Jiří (2009). Labyrintem revoluce. Aktéři, zápletky a křižovatky jedné politické krize (od listopadu 1989 do června 1990).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg