Kart over Novorossija
Den delen av Ukraina som hevdes å utgjøre "Novorossija", er her markert i rødt. Fylkene Luhansk og Donetsk (mørkerødt) og Krymhalvøya (blått).
Wikimedia Commons.

Novorossija er en historisk betegnelse på de sørlige delene av dagens Ukraina. Novorossijas administrative grenser har ikke ligget fast, men har omfattet de sørlige delene av dagens Ukraina, Krymhalvøya, det historiske Bessarabia og deler av den nåværende russiske Svartehavskysten. Novorossija omfatter byene Odesa, Kherson, Nikolajev, Kharkiv, Simferopol og Luhansk.

Faktaboks

Uttale

novoross'ija

Etymologi
av novyj, ‘ny’ og Rossija, ‘Russland’, «det nye Russland»
Også kjent som

Novorossia, Novorossiya

Betegnelsen gikk ut av bruk etter at bolsjevikene i forbindelse med den russiske revolusjon (1917–1921) innlemmet størsteparten av området i sovjetrepublikken Ukraina.

I forbindelse med Ukraina-krisen fra 2013 er Novorossija-betegnelsen blitt tatt i bruk igjen i Russland og blant russisk-orienterte innbyggere i Ukraina. I og med Russland annektering av Krymhalvøya i 2014 og deler av de fire ukrainske fylkene Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja i 2022 er størstedelen av Novorossija nå okkupert av Russland.

Historie

Betegnelsen guvernementet Novorossija ble innført i 1764 etter at Russland under Katarina den store hadde erobret områdene nord for Svartehavet i sterk rivalisering med Det osmanske riket. Området hadde vært herjet av tatarer fra Krym-khanatet, som var under lensherredømme av osmanene, og nogaj-stammen. Derfor var området tynt befolket til tross for at det ligger i svartjordsbeltet. Systematisk oppbygging og rekruttering av bosettere tok til under ledelse av fyrst Grigorij Potjomkin som hadde vide fullmakter fra Katarina den store. I 1783 ble Krym en del av i Novorossija.

Nye byer ble grunnlagt, blant annet Odesa, som utviklet seg til en viktig havneby og metropol. Andre byer som ble etablert, og som skulle komme til å bli viktige sentra i tsar-Russland, var Sevastopol, Jekaterinoslav (senere Dnepropetrovsk, nå Dnipro), Aleksandrovsk (i dag Zaporizjzja), Kherson og Mariupol. Jekaterinoslav ble hovedsete for Novorossija i 1784. Som guvernement eksisterte Novorossija til 1802 da området ble inndelt i tre mindre guvernementer. I 1805 ble general-guvernementet Novorossija-Bessarabia opprettet. Det eksisterte til 1874.

Etter at bolsjevikene gikk av med seieren etter intervensjons- og borgerkrigene i 1918–1920, ble mesteparten av områdene som hadde inngått i Novorossija innlemmet i sovjetrepublikken Ukraina. Det var ikke lenger lov å bruke betegnelsen Novorossija om denne regionen, som ble inndelt i flere oblaster (fylker). Krym tilfalt den russiske sovjetrepublikken, men ble overført til den ukrainske sovjetrepublikken i 1954.

Novorossija under Ukraina-krisen

Under den årlige tv-overførte utspørringen av den russiske presidenten i april 2014 brukte Vladimir Putin betegnelsen Novorossija om de sørlige og østlige delene av Ukraina. Det vekket oppsikt fordi russisk-orienterte aktivister i Ukraina allerede hadde vist til det historiske området Novorossija som ramme om den autonome regionen de ønsker å opprette. I mai proklamerte lederne for de selverklærte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk en Novorossija-konføderasjon. De opphevet konføderasjonen på ubestemt tid i mai 2015 med henvisning til at den ikke var i samsvar med Minsk II-avtalen av 11. januar 2015 mellom Russland, Ukraina, Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk.

Områdene som inngår i det historiske Novorossija har stor økonomisk betydning for Ukraina ettersom det er her mesteparten av landets bruttonasjonalprodukt produseres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg