Grigorij Potemkin

Faktaboks

Grigorij Potemkin

Grigorij Aleksandrovitsj Potemkin, også transkribert Potjomkin

Født
24. september 1739, Chizovo, ved Smolensk, Russland
Død
16. oktober 1791, Iaşi, Fystedømmet Moldova (nå i Romania)
datoer etter den gregorianske kalender
Av .

Artikkelstart

Grigorij Aleksandrovitsj Potemkin var en russisk offiser og politiker. Han deltok i 1762 i palassrevolusjonen som brakte Katarina 2 på tronen, og fortrengte i 1776 Grigor Orlov som keiserinnens førsteelsker. Potemkin var en av drivkreftene bak den russiske ekspansjon mot Svartehavet og tyrkerne. Han grunnla – etter å ha erobret Krim i 1783 – Sevastopol og Kherson, og samlet seg eventyrlige rikdommer.

For sine fortjenester ble han utnevnt til fyrste av Tauris, oldtidens navn på Krim. I årene 1787–1791 var han øverstkommanderende for de militære styrkene i Russland. Han ble utnevnt til guvernør for de nyerobrede landområdene sør i Det russiske imperiet, som fikk navnet Novorossija (Ny-Russland) og styrte i praksis området som en enehersker til sin død.

I populærkulturen

Korrupsjon som fulgte med Potemkins styre, førte til legenden om at han for å føre keiserinnen bak lyset under en inspeksjonsreise, skal ha bygd tallrike landsbykulisser langs elvene. Derav uttrykket «Potemkins kulisser».

En panserkrysser oppkalt etter Potemkin var i juni 1905 skueplass for et mytteri som fikk betydning for de senere revolusjonære begivenhetene samme år (1905-revolusjonen). Opprøret er skildret av Sergej Eisenstein i filmen Panserkrysseren Potemkin (1925).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg