Novaia gazeta, (betyr: Ny avis) er en russisk avis som kommer ut tre ganger i uka. Avisen er særlig kjent for å drive undersøkende journalistikk og kritisk kommentarvirksomhet på ømtålige emner som krigene i Tsjetsjenia, korrupsjon, organisert kriminalitet og politisk maktmisbruk.   

Sjefredaktør er Dmitrij Muratov, som var en av grunnleggerne av avisen i 1993. Grunnleggerne hadde bakgrunn i ungkommunistene gamle avis Komsomolskaia Pravda. Flere kjente skribenter jobber for avisen.

Avisens gravjournalistikk har gjort at den har fått fiender høyt plassert innen politikk, næringsliv og militærapparat. Siden 2000 har åtte av avisens medarbeidere blitt drept eller hard skadd i attentater. Mest oppmerksomhet i utlandet fikk mordet på journalisten Anna Politkovskaja i 2006 og på Anastasija Baburova, som ble drept på åpen gate sammen med menneskerettighetsadvokaten Stanislav Markelov i 2009. 

De ansatte eier 51 prosent av aksjene mens den tidligere sovjetiske parti- og statssjefen Mikhail Gorbatsjov eier ti prosent og oligarken Aleksandr Lebedev 39 prosent av aksjene. Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990 og brukte deler av prispengene på avisen. 

Novaia gazeta og enkeltmedarbeidere i avisen har mottatt mange priser nasjonalt og internasjonalt.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.