Novaja gazetas nettavis. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Novaja gazeta

Novaja gazetas papiravis kommer ut to ganger i uka. Avisen er kjent for avsløringer av korrupsjon, undertrykkelse og maktmisbruk, og har derfor gjort seg upopulær i den russiske makteliten. Her avsløres vold mot fanger i et russisk fengsel i 2018.
Av /AP/NTB.

Dmitrij Muratov, redaktør for Novaja gazeta i Moskva i oktober 2021. Han mottok dette året Nobels fredspris for sitt arbeid som undersøkende journalist.

Dmitrij Muratov
Av /NTB.

Artikkelstart

Novaja gazeta er en russisk avis som utkommer to ganger i uka som papiravis, men som først og fremst er en godt besøkt nettavis. Avisen er særlig kjent for å drive undersøkende journalistikk og kritisk kommentarvirksomhet om ømtålige emner som krigene i Tsjetsjenia, korrupsjon, organisert kriminalitet, migrantenes situasjon i Russland og politisk maktmisbruk. Avisen har en tydelig liberal profil og er en tydelig motvekt til den nasjonal-konservative profilen i regjeringskontrollerte massemedier.

Faktaboks

Etymologi
russisk, «Ny avis»
Også kjent som

russisk Новая Газета, engelsk transkripsjon Novaya Gazeta

I tillegg til gravejournalistikken har kommentarartiklene en sentral plass i avisen. Flere kjente skribenter jobber for avisen. Novaja gazeta og enkeltmedarbeidere i avisen har mottatt mange priser nasjonalt og internasjonalt.

De ansatte eier 76 prosent av aksjene, mens den tidligere sovjetiske parti- og statssjefen Mikhail Gorbatsjov eier 10 prosent og oligarken Aleksandr Lebedev 14 prosent. Novaja gazeta er økonomisk uavhengig av staten. Siden 2019 har avisen satset på kronerulling for å sikre denne uavhengigheten.

Historikk

Anna Politkovskaja var en fremtredende journalist for den russiske avisa Novaja gazeta som ble drept i et attentat utenfor sin leilighet i Moskva i 2006.
Anna Politkovskaja
Av /Cappelen Damm.

Grunnleggerne av Novaja gazeta hadde bakgrunn i ungkommunistenes gamle avis Komsomolskaja Pravda («komsomolske sannhet», se Komsomol). Da Mikhail Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990, brukte han deler av prispengene på å støtte Novaja gazeta, som ble etablert i 1993. Dmitrij Muratov, som var en av grunnleggerne av avisen, har vært sjefredaktør siden 1995 med et kort avbrudd i 2017–2019.

Avisens gravejournalistikk har gjort at den har fått fiender høyt plassert innen politikk, næringsliv og militærapparat. Siden 2000 har åtte av avisens medarbeidere blitt drept eller hardt skadd i attentater. Mest oppmerksomhet i utlandet fikk mordet på journalisten Anna Politkovskaja i 2006 og mordet på Anastasija Baburova, som ble drept på åpen gate sammen med menneskerettighetsadvokaten Stanislav Markelov i 2009.

I 2021 ble Muratov tildelt Nobels fredspris sammen med den filippinske journalisten Maria Ressa «for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred». I kunngjøringen omtalte nobelkomiteen Novaja gazeta som «den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland».

Novaia Gazeta mottar ikke utenlandsk finansiering, og må derfor ikke registrere seg i Justisministeriets register over «utenlandske agenter». Dette registeret ble innført i 2017. På det tidspunktet Nobelkomiteen annonserte at Muratov kunne motta fredsprisen, var 27 mediebedrifter og to journalister i Russland registrert som utenlandske agenter. Etter at fredsprisen ble offentliggjort, har enda flere mediebedrifter og journalister blitt erklært «utenlandske agenter». Muratov og Novaja gazeta har sluppet dette, og ble i stedet gratulert av president Vladimir Putins pressetalsmann med prisen. Kritikere mener prisen burde ha gått til mer utsatte pressefolk.

Etter Russlands invasjon i Ukraina 24. februar 2022 fikk uavhengige medier svært vanskelige arbeidsbetingelser. Det var blant innført forbud mot å omtale hendelsene i Ukraina som «krig». Det skulle hete «militær spesialoperasjon». Én etter én av de uavhengig mediene stengte ned. Den siste av dem var Novaja gazeta den 28. mars 2022. Den dagen kunngjorde avisen at de hadde fått enda et varsel fra medietilsynet (Roskomnadzor) og innstilte virksomheten så lenge «spesialoperasjonen» pågikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg