Novaja gazetas nettavis av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Novaja gazeta

Novaja gazetas papiravis kommer ut to ganger i uka. Avisen er kjent for avsløringer av korrupsjon, undertrykkelse og maktmisbruk, og har derfor gjort seg upopulær i den russiske makteliten. Her avsløres vold mot fanger i et russisk fengsel i 2018.
Av /AP/NTB.
Anna Politkovskaja var en fremtredende journalist for den russiske avisa Novaja gazeta som ble drept i et attentat utenfor sin leilighet i Moskva i 2006.
Anna Politkovskaja
Av /Cappelen Damm.

Novaja gazeta er en russisk avis som utkommer to ganger i uka som papiravis, men som først og fremst er en godt besøkt nettavis. Avisen er særlig kjent for å drive undersøkende journalistikk og kritisk kommentarvirksomhet om ømtålige emner som krigene i Tsjetsjenia, korrupsjon, organisert kriminalitet, migrantenes situasjon i Russland og politisk maktmisbruk. Avisen har en tydelig liberal profil og er en tydelig motvekt til den nasjonal-konservative profilen i regjeringskontrollerte massemedier.

Faktaboks

etymologi:

russisk, «Ny avis»

også kjent som:

Novaya gazeta

Grunnleggerne hadde bakgrunn i ungkommunistenes gamle avis Komsomolskaja Pravda. Dmitrij Muratov, som var en av grunnleggerne av avisen i 1993, har vært sjefredaktør siden 1995 med et kort avbrudd 2017–2019.

I tillegg til gravejournalistikken har kommentarartiklene en sentral plass i avisen. Flere kjente skribenter jobber for avisen. Novaja gazeta og enkeltmedarbeidere i avisen har mottatt mange priser nasjonalt og internasjonalt.

Avisens gravejournalistikk har gjort at den har fått fiender høyt plassert innen politikk, næringsliv og militærapparat. Siden 2000 har åtte av avisens medarbeidere blitt drept eller hardt skadd i attentater. Mest oppmerksomhet i utlandet fikk mordet på journalisten Anna Politkovskaja i 2006 og mordet på Anastasija Baburova, som ble drept på åpen gate sammen med menneskerettighetsadvokaten Stanislav Markelov i 2009.

De ansatte eier 76 prosent av aksjene, mens den tidligere sovjetiske parti- og statssjefen Mikhail Gorbatsjov eier 10 prosent og oligarken Aleksandr Lebedev 14 prosent. Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990 og brukte deler av prispengene på avisen.

Novaja gazeta er økonomisk uavhengig. Siden 2019 har avisen satset på kronerulling for å sikre denne uavhengigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg