Faktaboks

Maria Ressa
Født
2. oktober 1963, Manila, Filippinene
Maria Ressa
Maria Ressa er en filippinsk undersøkende journalist. På bilder taler hun på en konferanse om bekjempelse av ekstremisme i sosiale medier i 2015.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Maria Ressa er en filippinsk journalist og forfatter. Hun er grunnlegger av nyhetstjenesten Rappler, driver undersøkende journalistikk og arbeider for ytringsfrihet og pressefrihet. I 2021 ble hun tildelt Nobels fredspris sammen med den russiske journalisten Dmitrij Muratov.

Journalistisk arbeid

Ressa arbeidet som journalist i mange år, blant annet som CNNs korrespondent i Sørøst-Asia, før hun grunnla nyhetstjenesten Rappler i 2012. I dag er hun sjefredaktør og daglig leder for nettstedet Rappler.

Som journalist er Ressa opptatt av å avdekke korrupsjon, maktmisbruk og falske nyheter. Hun er kritisk til Filippinenes president Rodrigo Duterte (1945–) og hans såkalte «krig mot narkotika», som har gitt politiet vide fullmakter til å drepe personer de tror er involvert i narkotikatrafikk. Ressa er blitt møtt med hatkampanjer og trusler, og er flere ganger blitt arrestert for avsløringene sine. I 2020 ble hun dømt til seks års fengsel for ærekrenkelse av forretningsmannen Wilfredo Keng, men har anket dommen. President Duterte har flere ganger nektet Rapplers journalister adgang til arrangementer, han har truet deres journalister og har i perioder forbudt offentlig ansatte å snakke med nyhetstjenesten.

Maria Ressa har gått aktivt inn i kampen mot falske nyheter og desinformasjon, og mot forsøk på å kneble den frie pressen. Ressa var tidlig ute med å ta i bruk nye medier og mobilteknologi i arbeidet for sosial endring, og hun har uttalt seg sterkt kritisk til blant annet Facebooks rolle i å spre desinformasjon og hat.

Priser

Maria Ressa har mottatt en rekke høythengende anerkjennelser for sitt journalistiske arbeid og sin innsats for ytringsfriheten. Hun ble i 2018 kåret til årets person av det amerikanske nyhetsmagasinet Time og mottok UNESCOs pressefrihetspris i 2021. Tildelingen av Nobels fredspris 2021 til Maria Ressa og Dmitrij Muratov satte søkelys på journalister som er utsatt for forfølgelse, arrestasjoner eller mord på grunn av sitt journalistiske virke. I tildelingen fra Nobelkomiteen heter det at de to får prisen for «deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Julie Posetti (2021): The New Frontline: Women Journalists at the Intersection of Digital Age Threats i Kristin Skare Orgeret (red). Insights on Peace and Conflict Reporting. Routledge

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg