Faktaboks

Dmitrij Muratov

Dmitry Muratov; Dmitrij Andrejevitsj Muratov

Uttale

dm'itry mur'atov

Født
30. oktober 1961, Kujbysjev, Sovjetunionen (nå Samara, Russland)
Dmitrij Muratov

Dmitrij Muratov, redaktør for Novaja gazeta i Moskva i oktober 2021

Dmitrij Muratov
Av /NTB.

Dmitrij Muratov er en russisk journalist og redaktør som mottok Nobels fredspris i 2021. Han var med på å grunnlegge den maktkritiske avisen Novaja Gazeta og har også vært programleder på TV.

Muratov har markert seg som en tydelig kritiker av den autoritære utviklingen i Russland og av annekteringen av Krim-halvøya i 2014. Han støttet protestaksjonene i Belarus i 2020, og er medlem av opposisjonspartiet Jabloko.

Muratov delte Nobels fredspris med den filippinske journalisten Maria Ressa «for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred».

Journalistisk arbeid

Muratov startet sin journalistiske karriere i 1987 som korrespondent for avisen Volzjskij Komsomolets. Han ble raskt forfremmet til å lede ungdomsseksjonen av Komsomolskaja Pravda og ble senere redaktør. I 1992 forlot Muratov avisen, og året etter lanserte han sin egen avis Novaja Gazeta sammen med en rekke kollegaer. I Novaja Gazeta startet Muratov som viseredaktør og har vært avisens sjefsredaktør siden 1995 med et kort avbrekk i 2017–2019.

Novaja Gazetas målsetning er å utføre gravejournalistikk knyttet til brudd på menneskerettigheter, korrupsjon og maktmisbruk. Avisen ble startet opp med små ressurser, og den tidligere sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov brukte deler av Nobels fredspris, som han mottok i 1990, til å støtte avisen økonomisk.

Siden i oppstarten i 1993 er seks av Novaja Gazetas journalister og medarbeidere er drept. Mest kjent er journalisten Anna Politkovskaja, som hadde ansvar for en rekke journalistiske saker som var kritiske til styresmaktene og blant annet avslørte overgrep i Tsjetsjenia. Artiklene ble publisert med Muratov som sjefredaktør. Ifølge den internasjonale organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) har Muratov vært med å skape den eneste avisen av nasjonal betydning som er virkelig kritisk i dagens Russland.

Priser

Muratov har mottatt en rekke prestisjefylte utmerkelser og priser for arbeidet sitt. Committee to Protect Journalists tildelte ham den internasjonale pressefrihetsprisen i 2007 for hans mot i arbeidet med å forsvare ytringsfriheten. Videre ble han tildelt den franske æreslegionen i 2010 og den gylne penn av organisasjonen World Association of Newspapers and News Publishers i 2016.

Tildelingen av Nobels fredspris 2021 til Dmitrij Muratov og Maria Ressa satte søkelys på journalister som er utsatt for forfølgelse, arrestasjoner eller mord for sitt journalistiske virke. I tildelingen fra Nobelkomiteen heter det at de to får prisen for «sin innsats for å trygge ytringsfriheten som er en forutsetning for demokrati og vedvarende fred».

Kontroverser

Muratov har markert seg som kritiker Aleksej Navalnyjs kampanje for «klok stemmegivning». Denne kampanjen går ut på å å mobilisere velgerne til å stemme på alle andre enn regjeringspartiet Forent Russland. Muratov mener denne kampanjen ikke bidrar til å fremme demokrati ettersom den betyr at man ber folk stemme på Kommunistpartiet og Det liberaldemokratiske partiet. Disse anser Muratov for å være autoritære og nasjonalistiske grupperinger.

Forholdet til myndighetene

Umiddelbart etter at Nobelkomiteen offentliggjorde at Muatov var blant fredsprisvinnerne i oktober 2021, mottok Muratov en gratulasjon fra president Putins pressetalsmann. Måneden etter ble avisen idømt en bot for å ha omtalt to opposisjonsgrupper uten å ha oppgitt at disse inngikk i Justisdepartementets register over «utenlandske agenter».

Muratov kritiserte umiddelbart den russiske invasjonen i Ukraina i februar 2022 og den offisielle russiske krigspropagandaen. Han auksjonerte bort fredsprismedaljen til inntekt for ukrainske flyktninger. Under en togreise i mars 2022 brøt en person seg inn i sovekupeen til Muratov og helte rødmaling iblandet aceton over ansiktet hans. Det gikk bra med Muratov. US-amerikansk etterretning hevder det var russiske spesialstyrker som stod bak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg