Anna Politkovskaja, russisk journalist og forfatter, kjent for sin opposisjon til president Putins styre. I oktober 2006 ble hun skutt og drept i bygningen der hun bodde.

Anna Politkovskaja var født i New York hvor hennes foreldre representerte den ukrainske sovjetrepublikken i FN. Hun tok eksamen i journalistikk ved Universitetet i Moskva i 1980, og begynte deretter i avisen Izvestija. Fra 1999 skrev hun for Novaja Gazeta.

I Norge ble hun særlig kjent gjennom sin kommentarspalte i nyhetsmagasinet Ny Tid i 2006 og bøkene En reise i helvete (2001), om Tsjetsjenia-krigen og Putins Russland (2005).

Politkovskaja ble skutt og drept lørdag 7. oktober 2006 i heisen i bygningen der hun bodde i Moskva. Drapet føyde seg inn i rekken av tilsvarende attentater mot andre opposisjonelle journalister i Russland, og ble markert med sørgehøytideligheter både i Russland og i utlandet.

I 2012, seks år etter at mordet fant sted, ble den pensjonerte politisjefen Dmitrij Pavljutsjenkov kjent skyldig av Moskva byrett for å ha ledet en gruppe personer som gjennomførte drapet på Politkovskaja og for å ha skaffet våpenet til veie. Pavljutsjenkov er den første som er dømt for drapet. Ytterligere fem involverte personer venter på rettssak.

Anna Politkovskaja er tildelt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet:

  • En reise i helvete. Rapport fra krigen i Tsjetsjenia (2001) oversatt fra den engelske og franske utgaven av Kjell Olaf Jensen
  • Putins Russland (2005) Oversatt fra engelsk av Kjell Olaf Jensen
  • Mitt russiske testamente (2007) Oversatt fra engelsk av Kjell Olaf Jensen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.