Anna Politkovskaja

Faktaboks

Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaya, Anna Stepanovna Politkovskaja, Анна Политковская

Født
30. august 1958, New York
Død
7. oktober 2006, Moskva
Anna Politkovskaja
Av /Cappelen Damm.

Artikkelstart

Anna Politkovskaja var en russisk journalist, kjent for sin opposisjon til president Vladimir Putins styre.

Politkovskaja drev omfattende gravejournalistikk rundt krigen i Tsjetsjenia og besøkte krigssonen flere ganger. Hun avslørte omfattende korrupsjon i Forsvarsministeriet. I oktober 2006 ble hun skutt og drept i heisen i blokka der hun bodde.

Liv og karriere

Anna Politkovskaja var født i New York hvor foreldrene hennes representerte den ukrainske sovjetrepublikken i FN. Hun tok eksamen i journalistikk ved Universitetet i Moskva i 1980, og begynte deretter i avisa Izvestija («Nyheter»). Fra 1999 skrev hun for Novaja Gazeta («Ny avis»).

I Norge ble hun særlig kjent gjennom sin kommentarspalte i nyhetsmagasinet Novoje Vremja («Ny Tid») i 2006 og bøkene En reise til helvete – tsjetsjensk dagbok (2000) om Tsjetsjenia-krigen, Den andre tsjetsjenske (2002) og Putins Russland (2005).

Politkovskaja drev også menneskerettighetsarbeid ved å bistå mødre til falne soldater med deres juridiske rettigheter. Hun hjalp også ofrene for terroraksjonen i Dubrovka-teateret i Moskva i 2002. I 2004 dro hun til Beslan i Nord-Kaukasus, der det pågikk en islamistisk gisselaksjon. Politkovskaja tilbød seg å være megler.

Redaktøren i Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, hevder at Politkovskaja da hun ble drept var i gang med en omfattende graveartikkel om at de tsjetsjenske myndighetenes sikkerhetstjeneste benyttet tortur som virkemiddel.

Attentatet og rettssaken

Politkovskaja ble skutt og drept lørdag 7. oktober 2006 i Moskva. Drapet føyde seg inn i rekken av tilsvarende attentater mot andre opposisjonelle journalister i Russland, og ble markert med sørgehøytideligheter både i Russland og i utlandet.

I 2012, seks år etter at mordet fant sted, ble den pensjonerte politisjefen Dmitrij Pavljutsjenkov kjent skyldig av Moskva byrett for å ha ledet en gruppe personer som gjennomførte drapet på Politkovskaja, og for å ha skaffet våpenet til veie. I 2014 ble ytterligere fem dømt for å ha vært medvirkende. To av dem fikk livstidsdom. Den beryktede kriminelle tsjetsjeneren Lom-Ali Gajtukajev ble funnet skyldig i å ha organisert drapet. Det er ikke brakt klarhet i hvem som eventuelt bestilte drapet.

Utmerkelser

Anna Politkovskaja er tildelt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet:

Utgivelser på norsk

  • En reise i helvete. Rapport fra krigen i Tsjetsjenia (2001), oversatt fra den engelske og franske utgaven av Kjell Olaf Jensen
  • Putins Russland (2005), oversatt fra engelsk av Kjell Olaf Jensen
  • Mitt russiske testamente (2007), oversatt fra engelsk av Kjell Olaf Jensen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg