Faktaboks

Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaya, Anna Stepanovna Politkovskaja, Анна Политковская

Født
30. august 1958, New York
Død
7. oktober 2006, Moskva
Anna Politkovskaja
Anna Politkovskaja
Av /Cappelen Damm.

Anna Politkovskaja var en russisk journalist, kjent for sin opposisjon til president Vladimir Putins styre.

Politkovskaja drev omfattende gravejournalistikk rundt krigen i Tsjetsjenia og besøkte krigssonen flere ganger. Hun avslørte omfattende korrupsjon i Forsvarsministeriet. I oktober 2006 ble hun skutt og drept i heisen i blokka der hun bodde.

Liv og karriere

Anna Politkovskaja var født i New York hvor foreldrene hennes representerte den ukrainske sovjetrepublikken i FN. Hun tok eksamen i journalistikk ved Universitetet i Moskva i 1980, og begynte deretter i avisa Izvestija («Nyheter»). Fra 1999 skrev hun for Novaja Gazeta («Ny avis»).

I Norge ble hun særlig kjent gjennom sin kommentarspalte i nyhetsmagasinet Novoje Vremja («Ny Tid») i 2006 og bøkene En reise til helvete – tsjetsjensk dagbok (2000) om Tsjetsjenia-krigen, Den andre tsjetsjenske (2002) og Putins Russland (2005).

Politkovskaja drev også menneskerettighetsarbeid ved å bistå mødre til falne soldater med deres juridiske rettigheter. Hun hjalp også ofrene for terroraksjonen i Dubrovka-teateret i Moskva i 2002. I 2004 dro hun til Beslan i Nord-Kaukasus, der det pågikk en islamistisk gisselaksjon. Politkovskaja tilbød seg å være megler.

Redaktøren i Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, hevder at Politkovskaja da hun ble drept var i gang med en omfattende graveartikkel om at de tsjetsjenske myndighetenes sikkerhetstjeneste benyttet tortur som virkemiddel.

Attentatet og rettssaken

Politkovskaja ble skutt og drept lørdag 7. oktober 2006 i Moskva. Drapet føyde seg inn i rekken av tilsvarende attentater mot andre opposisjonelle journalister i Russland, og ble markert med sørgehøytideligheter både i Russland og i utlandet.

I 2012, seks år etter at mordet fant sted, ble den pensjonerte politisjefen Dmitrij Pavljutsjenkov kjent skyldig av Moskva byrett for å ha ledet en gruppe personer som gjennomførte drapet på Politkovskaja, og for å ha skaffet våpenet til veie. I 2014 ble ytterligere fem dømt for å ha vært medvirkende. To av dem fikk livstidsdom. Den beryktede kriminelle tsjetsjeneren Lom-Ali Gajtukajev ble funnet skyldig i å ha organisert drapet. Det er ikke brakt klarhet i hvem som eventuelt bestilte drapet.

Utmerkelser

Anna Politkovskaja er tildelt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet:

Utgivelser på norsk

  • En reise i helvete. Rapport fra krigen i Tsjetsjenia (2001), oversatt fra den engelske og franske utgaven av Kjell Olaf Jensen
  • Putins Russland (2005), oversatt fra engelsk av Kjell Olaf Jensen
  • Mitt russiske testamente (2007), oversatt fra engelsk av Kjell Olaf Jensen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg