Arne Dagfin Dahl

Faktaboks

Arne Dagfin Dahl
Født
24. mai 1894, Kristiania (nå Oslo)
Død
26. oktober 1990, Oslo
Norske soldater, under ledelse av oberst Arne Dagfin Dahl, ankom Finnmark på sovjetiske skip i november 1944. Her er kommandørkaptein Erling Hostvedt (til venstre) og oberst Dahl på vei inn Petsamofjorden.
Av /NTBs krigsarkiv/Riksarkivet.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Arne Dagfin Dahl var en norsk offiser som ledet Alta bataljon under kampene i Nord-Norge i 1940.

Tidlig karriere

Dahl ble uteksaminert fra Krigsskolen i 1915, og hadde en variert karriere i mellomkrigsårene. Han var assisterende militærattaché i Storbritannia og Belgia, adjutant til kong Haakon, kompanisjef i Hans Majestet Kongens Garde og sjef for Krigsskolen. I mellomkrigstiden hadde han også to fremtredende sivile stillinger, som den første administrerende direktør i Norges Automobil-Forbund (NAF) fra 1924 til 1931, og deretter samme stilling i Morgenbladet fra 1932 til 1934.

Under andre verdenskrig

I 1938 ble Dahl beordret som leder av Alta bataljon. Før utbruddet av andre verdenskrig stod bataljonen nøytralitetsvakt langs grensen til Finland, men ble demobilisert kort tid før invasjonen i april 1940. En hastig, men ordnet mobilisering fant sted etter at tyske tropper hadde gått i land i Norge. Bataljonen kjempet i kampene rundt Gratangen i Sør-Troms og drev tyskerne tilbake til deres tidligere stillinger.Ved kapitulasjonen var bataljonen i planleggingsfasen for nye angrep.

I juni dro Dahl til Storbritannia med regjeringen. Han ledet de norske styrkene i Skottland før han ble leder for militærmisjonen i USA og Canada. Da den sovjetiske offensiven i Finnmark nærmet seg, ble han sendt til Sovjetunionen som sjef for militærmisjonen der. Han fulgte med styrkene inn i Norge og ble der forsterket av en rekke andre norske enheter, fra både Sverige og Skottland.

Etter krigen

Etter krigen var Dahl sjef for den nyopprettede Distriktskommando Nord-Norge og forble i stillingen frem til 1952, da han overtok Distriktskommando Sørlandet. Han gikk av med pensjon i 1956. Etter endt militær karriere skrev Dahl en rekke bøker, blant annet Med Alta bataljon mot tyskerne, som gjorde avdelingens rolle kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg