Arne Dagfin Dahl

Faktaboks

Arne Dagfin Dahl
født:
24. mai 1894, Kristiania
død:
26. oktober 1990, Oslo
Norske soldater, under ledelse av oberst Arne Dagfin Dahl, ankom Finnmark på sovjetiske skip i november 1944. Her er kommandørkaptein Erling Hostvedt (til venstre) og oberst Dahl på vei inn Petsamofjorden.
Av /NTBs krigsarkiv/Riksarkivet.
Lisens: CC BY SA 2.0

Arne Dagfin Dahl var en norsk offiser som ledet Alta bataljon under kampene i Nord-Norge i 1940.

Tidlig karriere

Dahl ble uteksaminert fra Krigsskolen i 1915, og hadde en variert karriere i mellomkrigsårene. Han var assisterende militærattaché i Storbritannia og Belgia, adjutant til kong Haakon, kompanisjef i Hans Majestet Kongens Garde og sjef for Krigsskolen. I mellomkrigstiden hadde han også to fremtredende sivile stillinger, som den første administrerende direktør i Norges Automobil-Forbund (NAF) fra 1924 til 1931, og deretter samme stilling i Morgenbladet fra 1932 til 1934.

Under andre verdenskrig

I 1938 ble Dahl beordret som leder av Alta bataljon. Før utbruddet av andre verdenskrig stod bataljonen nøytralitetsvakt langs grensen til Finland, men ble demobilisert kort tid før invasjonen i april 1940. En hastig, men ordnet mobilisering fant sted etter at tyske tropper hadde gått i land i Norge. Bataljonen kjempet i kampene rundt Gratangen i Sør-Troms og drev tyskerne tilbake til deres tidligere stillinger.Ved kapitulasjonen var bataljonen i planleggingsfasen for nye angrep.

I juni dro Dahl til Storbritannia med regjeringen. Han ledet de norske styrkene i Skottland før han ble leder for militærmisjonen i USA og Canada. Da den sovjetiske offensiven i Finnmark nærmet seg, ble han sendt til Sovjetunionen som sjef for militærmisjonen der. Han fulgte med styrkene inn i Norge og ble der forsterket av en rekke andre norske enheter, fra både Sverige og Skottland.

Etter krigen

Etter krigen var Dahl sjef for den nyopprettede Distriktskommando Nord-Norge og forble i stillingen frem til 1952, da han overtok Distriktskommando Sørlandet. Han gikk av med pensjon i 1956. Etter endt militær karriere skrev Dahl en rekke bøker, blant annet Med Alta bataljon mot tyskerne, som gjorde avdelingens rolle kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg