Troll 2000
Troll forskningsstasjon i år 2000, da drifte fremdeles kun var sesongbasert.
Troll 2000
Av .
Troll 2018
Troll forskningsstasjon har siden 2005 vært tilrettelagt for helårsdrift. Bildet viser en oversikt over stasjonen slik det så ut i 2018.
Troll 2018

Den norske forskningsstasjonen Troll i i Dronning Maud Land, Antarktis ligger på 72° 00' 42'' sørlig bredde, 02° 32' 09'' østlig lengde, cirka 235 kilometer fra kysten og cirka 1270 meter over havet.

Historikk

Troll ble etablert som en sommerstasjon sommeren 1989–1990, men har senere blitt oppgradert til helårsdrift. Den 12. februar 2005 ble helårsstasjonen Troll offisielt åpnet av dronning Sonja, og stasjonen har siden den gang vært tilrettelagt for helårlig virksomhet. Norsk Polarinstitutt er ansvarlig for driften av Troll.

Virksomhet i dag

På Troll foregår det i dag blant annet meteorologiske observasjoner og omfattende luft- og strålingsovervåking. Troll er også feltstasjon for glasiologiske, biologiske og fysiske feltprogram i Dronning Maud Land. I tillegg ligger satellittstasjonen TrollSat, eid av Kongsberg Satellite Services, i tilknytning til Troll.

Flystripen Troll Airfield betjener forskningsstasjonen. Flystripen, som er 3000 meter lang, ligger på blåisen et par kilometer fra Troll. Flystripen er i drift i den antarktiske sommersesongen (oktober–februar).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg