Troll (forskningsstasjon)

Troll forskningsstasjon i år 2000, da drifte fremdeles kun var sesongbasert.
Troll 2000
Av .
Troll forskningsstasjon har siden 2005 vært tilrettelagt for helårsdrift. Bildet viser en oversikt over stasjonen slik det så ut i 2018.
Troll 2018

Artikkelstart

Den norske forskningsstasjonen Troll i i Dronning Maud Land, Antarktis ligger på 72° 00' 42'' sørlig bredde, 02° 32' 09'' østlig lengde, cirka 235 kilometer fra kysten og cirka 1270 meter over havet.

Troll ble etablert som en sommerstasjon sommeren 1989–1990, men har senere blitt oppgradert til helårsdrift. Den 12. februar 2005 ble helårsstasjonen Troll offisielt åpnet av dronning Sonja, og stasjonen har siden den gang vært tilrettelagt for helårlig virksomhet. Norsk Polarinstitutt er ansvarlig for driften av Troll.

På Troll foregår det i dag blant annet meteorologiske observasjoner og omfattende luft- og strålingsovervåking. Troll er også feltstasjon for glasiologiske, biologiske og fysiske feltprogram i Dronning Maud Land. I tillegg ligger satellittstasjonen TrollSat, eid av Kongsberg Satellite Services, i tilknytning til Troll.

Flystripen Troll Airfield betjener forskningsstasjonen. Flystripen, som er 3000 meter lang, ligger på blåisen et par kilometer fra Troll. Flystripen er i drift i den antarktiske sommersesongen (oktober–februar).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg