Snillfjord (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
489 km²
Innbyggertall
999 (2019)
Administrasjonssenter
Krokstadøra
Fylke
Trøndelag
Innbyggernavn
snillfjording
Målform
nøytral
Kommunenummer
5012 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Gråurda (792 moh.)

Kommunevåpen

Snillfjord. Åstfjorden i Snillfjord, mot Hemnefjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Snillfjord kommune ble delt i tre 1.1.2020 – som den eneste kommunen i landet. Et område i nordvest gikk til Hitra kommune, et område i sørvest gikk inn i den nye Heim kommune, det øvrige gikk inn i den nye Orkland kommune.
Nye kommunegrenser
Av .

Artikkelstart

Snillfjord var en kommune i Trøndelag som eksisterte fra 1924 til 2019, med to ulike utstrekninger. Kommunen ble delt i tre og slått sammen med andre kommuner i 2020, som del av kommunereformen. Sundan og Hemnskjela ble en del av Hitra kommune, Vennastranda ble en del av Heim kommune og Krokstadøra ble en del av Orkland kommune.

Snillfjord ligger vest for Orkanger, på østsiden av Hemnfjorden, rundt fjordarmene Snillfjorden og Åstfjorden, og avgrenser seg mot nord til Trondheimsleia.

Fylkesveg 714 («lakseveien») går gjennom Snillfjord og er eneste veiforbindelse til fiskeoppdretts-kommunene Hitra og Frøya.

Kommunedeling

Stortinget vedtok 8. juni 2017 å dele Snillfjord kommune i tre i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette var i tråd med lokale vedtak. Snillfjord var den eneste kommunen i landet som ble delt i tre i forbindelse med reformen.

  • Til Hitra gikk 148,5 kvadratkilometer og 300 innbyggere (31 prosent)
  • Til nye Heim kommune gikk 65,7 kvadratkilometer og 210 innbyggere (21 prosent)
  • Til Orkland gikk 433,5 kvadratkilometer og 470 innbyggere (48 prosent)

(Tallene for innbyggere er basert på folketallet fra 2018.)

Natur

Berggrunnen i Snillfjord består overveiende av gneis. Fjellene stiger for det meste bratt opp fra fjorden og når topper mellom 400–800 meter over havet. (Gråurda, 791 meter over havet). 60 prosent av arealet ligger over grensen for produktiv skog.

Jordbruksarealet utgjør rundt to prosent og ligger i mindre, lavereliggende områder ved bukter, fjordarmer og skogkledde daler.

I Grytdalen naturreservat, og på grensen mellom Orkdal og Snillfjord er en stor hjortestamme.

Bosetning

Folketallet har siden 1950 gått klart tilbake. I perioden 2010 til 2018 var nedgangen i folketallet 1,1 prosent mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Den tidligere kommunen har ingen tettsteder, og bosetningen ligger spredt, hovedsakelig ved kysten. Krokstadøra innerst i Snillfjorden, ved riksvei 714, var administrasjonssenteret i den tidligere kommunen, og hadde om lag 280 innbyggere i 2019.

Næringsliv

Hovednæringen er landbruk med hovedvekt på jordbruk (vesentlig storfe- og sauehold), til dels kombinert med skogbruk eller fiske; fiskeoppdrett. Den samlede skogavvirkning i 2017 var på 21 026 kubikkmeter. Industrien er beskjeden og omfatter noen mindre virksomheter innen trevare- og møbelindustri, verkstedindustri og gummi- og plastindustri.

Snillfjord var en svært liten kraftkommune. Det var fire kraftverk i kommunen, største fallhøyde var 282 meter.

Samferdsel

Snillfjord kommunes utstrekning 1964-2019.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fylkesveg 714 kommer østfra Orkdal, går innenfor fjordbotnene og frem til kysten med bro over til øya Hemnskjel og Hitratunnelen videre til Hitra. Fylkesveg 714 har vært gjennom en betydelig opprusting siden 2011.

Ved Våvatnet tar fylkesveg 6432 av til Ytre Snillfjord og videre sørvestover til Kyrksæterøra i Heim kommune.

Historie

Snillfjord kommune ble først opprettet i 1924 ved utskilling fra Hemne.

Kommunen ble utvidet ved kommunereformen i 1964, da østre del av Heim herred og ytre del av Agdenes ble slått sammen med daværende Snillfjord kommune. I 1995 ble kretsen Moldtun, med et areal på cirka 30 kvadratkilometer og 21 innbyggere, overført fra Agdenes kommune.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Snillfjord hørte til Trøndelag politidistrikt, Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett. Kommunen var med i regionrådet Orkdalsregionen sammen med Agdenes, Frøya, Hemne, Hitra, Meldal, Orkdal, Rindal og Rennebu.

Snillfjord kommune tilsvarte soknet Snillfjord i Orkdal prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Snillfjord til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt.

For statistiske formål var Snillfjord kommune inndelt i ett delområde med til sammen tolv grunnkretser: Aa, Vuttudal/Skårild, Ven, Tannvik, Åstfjorden, Heggstad, Vågan, Sunde, Hemnskjel, Vingvågen, Imsterfjorden/Fenes og Moldtun.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet var godkjent i 1990 og hadde et sølv greip mot en grønn bakgrunn; det symboliserte både tradisjonelt jordbruk og høsting av tang og tare.

Navnet. Første ledd kommer trolig av et forsvunnet elvenavn, fra norrønt snild, av snjallr, ‘rask‘, i betydningen ’stri elv’.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hallan, Nils med flere: Hemneboka, tre bind. 1959
  • Vik, Marie og Ytreland, Ivar: Vegen til havet: fastlandsforbindelsene til Hitra, Frøya, Fjellværøy og Hemnskjel. 2002
  • Bjørseth, Gerd. 40 turer i Snillfjord. Utgitt av Krokstadøra idrettslag m.fl., 2019
  • Heggvik, Jon; m.fl.: Snillfjord kirke 100 år: 1899–1999. 1999
  • Skolen i Snillfjord gjennom tidene. 1989

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg