Eikesdalen, dalføre i Nesset kommune, Møre og Romsdal, en av de mest storslåtte daler i Romsdal. Den skjærer sørover og senere sørøstover, fra Øverås ved nordenden av Eikesdalsvatnet, vel 6 km ovenfor botnen av Eresfjorden, Langfjordens innerste arm. Den nordlige og mest imponerende del av dalen opptas vesentlig av Eikesdalsvatnet. Fjellene faller stupbratt ned i vannet fra høyder opptil ca. 1800 moh.

Gjennom den bratte dalen ovenfor vannet har Aura sitt naturlige løp fra Aursjøen. Vannføringen er imidlertid regulert ved overføring til Litldalselva i Sunndal. Den imponerende MardalsfossenMardøla på vestsiden av Eikesdalsvatnet, er  egentlig to fosser, begge blant Norges høyeste, og med et samlet fall på 655 m. Mardøla er overført til Grytten kraftverk i Rauma, men Mardalsfossen har sommervannføring i henhold til pålagt minstevannføring.

Det går bilvei på østsiden av vannet og gjennom dalen ovenfor. Ved Aura mellom Eikesdalsvatnet og Litlvatnet ligger Eikesdalen kapell i et sogn med samme navn; 68 innbyggere (2015). I Eikesdalen kan man se Arnesteinen med relieff utført av billedhuggeren Hjalmar Johansen (1911–73). Laget til minne om Bjørnstjerne Bjørnson, som skrev Arne i Eikesdalen i 1858. Eikesdalen har atskillig hasselskog som tidligere ga gode nøtteavlinger og grener til tønnebåndproduksjon.

Navnet er avledet av Eikeren, trolig det opprinnelige navn på Eikesdalsvatnet, 'sjøen det vokser eik ved'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. september 2012 skrev Jan Ragnar Gjestad

Jeg savner en engelsk og en tysk utgave av denne og flere andre artikler.

14. september 2012 skrev Jan Ragnar Gjestad

Hva med noen opplysninger om veien og tunnelen langs Eikesdalsvannen. Når ble veien åpnet? Hvilken betydning har veien hatt for området? Lengden på tunellen? Går ferjen fremdeles? Dette er opplysninger som kan være interessante for turister som besøker området.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.