Mardalsfossen
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Eikesdalen er et dalføre i Molde kommune (inntil 2020 i Nesset kommune) i Møre og Romsdal, som regnes som en av de mest storslåtte dalene i Romsdal.

Eikesdalsvatnet

Dalen skjærer sørover og senere sørøstover fra Øverås ved nordenden av Eikesdalsvatnet, vel seks km ovenfor botnen av Eresfjorden, Langfjordens innerste arm. Den nordlige og mest imponerende del av dalen opptas vesentlig av Eikesdalsvatnet. Fjellene faller stupbratt ned i vannet fra høyder opptil 1800 meter over havet.

Eikesdalen fra Aursjøvegen

Utsikt over øvre deler av Eikesdalen fra Aursjøvegen, med lakseelva Aura som har betydelig redusert vannføring (kun resttilsig), som følge av omfattende vassdragsreguleringer (Aurareguleringen) med overføring til Sunndalsøra.

Eikesdalen fra Aursjøvegen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Elva Aura

Gjennom den bratte dalen ovenfor vannet har elva Aura sitt naturlige løp fra Aursjøen. Vannføringen er imidlertid regulert ved overføring til Litldalselva i Sunndal.

Mardalsfossen

Den imponerende Mardalsfossen i Mardøla på vestsiden av Eikesdalsvatnet, er egentlig to fosser. Begge fossene er blant Norges høyeste, og har et samlet fall på 655 meter. Mardøla er overført til Grytten kraftverk i Rauma, men Mardalsfossen har sommervannføring i henhold til pålagt minstevannføring.

Arnesteinen

Det går bilvei på østsiden av vannet og gjennom dalen ovenfor. Ved Aura mellom Eikesdalsvatnet og Litlvatnet ligger Eikesdalen kapell.

I Eikesdalen kan man se Arnesteinen (1958) med relieff utført av billedhuggeren Hjalmar Hansen, til minne om at Bjørnstjerne Bjørnson skrev romanen Arne i Eikesdalen i 1858.

Eikesdalen har atskillig hasselskog som tidligere ga gode nøtteavlinger og grener til tønnebåndproduksjon.

Navnet er avledet av Eikeren, trolig det opprinnelige navn på Eikesdalsvatnet, 'sjøen det vokser eik ved'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Ragnar Gjestad

Jeg savner en engelsk og en tysk utgave av denne og flere andre artikler.

skrev Jan Ragnar Gjestad

Hva med noen opplysninger om veien og tunnelen langs Eikesdalsvannen. Når ble veien åpnet? Hvilken betydning har veien hatt for området? Lengden på tunellen? Går ferjen fremdeles? Dette er opplysninger som kan være interessante for turister som besøker området.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg