Eikesdalen, dalføre i Nesset kommune, Møre og Romsdal, en av de mest storslåtte daler i Romsdal. Den skjærer sørover og senere sørøstover fra Øverås ved nordenden av Eikesdalsvatnet, ca. 8 km ovenfor botnen av Eresfjorden, Langfjordens innerste arm. Den nordlige og mest imponerende del av dalen opptas vesentlig av Eikesdalsvatnet. Fjellene faller stupbratt ned i vannet fra høyder opptil ca. 1800 moh.

Gjennom den bratte dalen ovenfor vannet har Aura sitt naturlige løp fra Aursjøen. Vannføringen er imidlertid regulert over til Litledalselva i Sunndal. Den imponerende MardalsfossenMardøla på vestsiden av Eikesdalsvatnet er en av Norges høyeste fosser, med et loddrett fall på 250 m. Mardøla er nå tatt inn i Grytten kraftverk i Romsdalen, men Mardalsfossen renner med redusert sommervannføring i henhold til pålagt minstevannføring. Bilvei gjennom dalen og på østsiden av vannet. Ved Aura mellom Eikesdalsvatnet og Litlvatnet ligger Eikesdalen kapell under Nesset prestegjeld. I Eikesdalen kan man se Arnesteinen med relieff utført av billedhuggeren Hjalmar Johansen (1911–73). Laget til minne om Bjørnstjerne Bjørnson, som skrev Arne i Eikesdalen i 1858. Atskillig hasselskog.

Navnet er avledet av Eikeren, trolig det opprinnelige navn på Eikesdalsvatnet, 'sjøen det vokser eik ved'.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Nesset

Geir Thorsnæs

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

14. september 2012 skrev Jan Ragnar Gjestad

Jeg savner en engelsk og en tysk utgave av denne og flere andre artikler.

14. september 2012 skrev Jan Ragnar Gjestad

Hva med noen opplysninger om veien og tunnelen langs Eikesdalsvannen. Når ble veien åpnet? Hvilken betydning har veien hatt for området? Lengden på tunellen? Går ferjen fremdeles? Dette er opplysninger som kan være interessante for turister som besøker området.

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.