gammelnorsk

Artikkelstart

Gammelnorsk var språket i Norge fra begynnelsen av vikingtiden fram til andre halvdel av 1300-tallet.

I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk.

Ortografien i de gammelnorske tekstene på 1200- og 1300-tallet kan skille seg sterkt fra den normaliserte norrøne ortografien, som tar utgangspunkt i gammelislandsk språk ved begynnelsen av 1200-tallet. For eksempel er det i gammelnorske tekster ikke vanlig med h foran l, r og n (laupa, ross, not for hlaupa, hross, hnot), diftongen ey skrives ofte øy (høyra for heyra, «høre»), tegnet ǫ (o med kvist) forekommer svært sjeldent, og gammelnorsk tekst kan gjerne ha svarabhaktivokal og følge regler for vokalharmoni.

Gammelnorske trekk kan også finnes i islandske håndskrifter. Slike trekk kan forklares med språklig påvirkning fra Norge eller med at islandske avskrifter har hatt norske forelegg (grunntekster). De kan også forklares som språklige tilpasninger i litteratur som skulle eksporteres fra Island til Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg